El 19 de març, diada de Sant Josep, està dedicat als pares. I la millor manera -i també la més dolça!- de commemorar la figura paterna és a través de la gastronomia. A casa nostra, aquest dia, és tradició menjar crema cremada, que per aquest motiu s’anomena també crema de Sant Josep. Aquestes postres, que simbolitzen una de les millors essències de la cuina catalana, són presents a taula tot l’any, però esdevenen un element destacat en les celebracions de Sant Josep.
Els orígens
La crema és una de les postres més antigues i amb més història de la cuina catalana, sent una opció imprescindible a les cartes de molts restaurants arreu de Catalunya. La seva presència es remunta a temps antics, ja que en els receptaris de l’edat mitjana ja es podien trobar referències a aquesta crema sota el nom de llet de cuina i, fins i tot, hi ha qui la defineix com una versió evolucionada de les natilles que es menjaven a l’antiga Roma. De fet, el que sí que podem assegurar és que són les postres catalanes més conegudes: fetes a base de llet, ous i sucre, que generalment es presenta amb una capa cruixent de sucre cremat per sobre.
La tradició
Però, ara bé, per què es menja aquesta crema tradicional el dia de Sant Josep? Històricament, durant aquesta època de l’any, amb l’inici de la primavera, hi ha una sobreproducció d’ous, ja que són dates en què les gallines són especialment prolífiques, superant la seva producció habitual amb diferència de la resta de l’any. Per aquest motiu, les famílies aprofitaven l’abundància d’ous per preparar plats i postres com truites, botifarra d’ou, ous de Pasqua i, és clar, també crema catalana un dolç accessible i senzill de preparar. Això va acabar convertint-lo en una part essencial tant de la gastronomia com de la cultura catalana.
La recepta
Si aquest 19 de març vols deixar bocabadat el pare i, de pas, a tots els altres comensals, amb unes postres delicioses, et compartim la recepta més autèntica, segons el Corpus de la Cuina Catalana de l’Institut Català de la Cuina, de la crema de Sant Josep.
Anima’t a provar-la! Per fer-la, necessitaràs:
- 1 l de llet
- 1 branca de canyella
- 1 tros de pela de llimona
- 200 g de sucre
- 8 rovells d’ou
- 40 g de midó
I, un cop tinguis tots els ingredients a punt, és l’hora de posar-te mans als fogons!
- En un pot, fes bullir la llet amb la canyella i la pela de llimona.
- En un altre recipient, barreja els rovells d’ou amb el sucre.
- Dissol el midó a la llet bullent. Cola la llet i afegeix-la a la barreja d’ous i sucre.
- Posa aquesta barreja al foc i remena-la sense parar fins que comenci a bullir
- Un cop bulli, retira-la del foc i abocar la crema resultant en plates o cassoles individuals
- Deixeu-ho refredar (el repòs és molt important!)
- Abans de servir-la, espolsa-hi una mica de sucre per sobre i passa-hi una planxa o una pala de ferro roent per cremar el sucre i crear una cap cruixent deliciosa!