Dia Mundial de l’Aigua: Què faríem sense el Besòs i el Llobregat?

Barcelona és una ciutat que, en l’àmbit geogràfic, està envoltada per quatre elements naturals inamovibles: el mar Mediterrani a la zona sud, la serralada de Collserola al nord, i als laterals, el riu Besòs, al costat est, i el riu Llobregat, a l’oest. Aquests dos rius són els grans subministradors d’aigua per a tots els habitants de l’entorn de Barcelona, i sense ells, seria molt difícil poder realitzar tot el que ens permet fer l’aigua.

Aprofitant que avui dia 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua, t’expliquem per què són tan importants els rius Besòs i Llobregat per a Barcelona i quina relació hi tenen amb el TRAM.

Per una banda, el Besòs és un riu que neix al Vallès Oriental per la unió dels rius Mogent i Congost, i que finalitza el seu trajecte el Mediterrani, a la costa de Sant Adrià de Besòs. Al llarg del seu pas, el Besòs transcorre per una zona on es desenvolupen moltes activitats industrials que també es nodreixen del seu cabal i de l’energia que se’n pot derivar de la seva capacitat hidràulica. Aquest riu dona molta cobertura hidràulica a tots els municipis de la regió metropolitana per on transcorre.

Pel que fa al Llobregat, és el més llarg dels dos. Neix a les muntanyes del Berguedà, i és el més cabalós dels dos. De fet, és un dels rius més importants del país perquè banya moltes de les conques hidrogràfiques de Catalunya. En el seu cas, no compta amb tantes indústries al seu entorn com Besòs, i dona servei a tots els municipis que es troben a l’altra banda de la ciutat comtal.

Biodiversitat

Ambdós rius, però, tenen un gran impacte en la nostra vida quotidiana, juntament amb l’economia i la sostenibilitat de la ciutat. Tenir-los a prop, afavoreix la flora i la fauna dels entorns de la ciutat, esdevenint espais biodiversos com la desembocadura del Llobregat, a prop de l’aeroport. A més, proporcionen aigua tant per al consum humà, com pels regadius de la zona. Malgrat tot, la gran adversitat que s’hi enfronten és la contaminació, proporcionada per la presència i pressió humana que posen en risc la salut dels mateixos rius. Per tant, cuidar-los i fer un ús ajustat de l’aigua és clau per mantenir aquest cicle de vida als entorns de casa nostra, ja que l’aigua és un bé molt escàs.

I com a curiositat, t’has preguntat mai el perquè del nom de les xarxes ferroviàries del TRAM? Doncs és ben senzill, i és que la denominació de les dues xarxes va a càrrec del riu per on transiten, fent homenatge a les dues grans fonts de vida que travessen Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona, en el cas del Trambesòs, i l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà, Sant Joan, Sant Just i Sant Feliu, en el cas del Trambaix, per on a prop passa el riu Llobregat.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *