Sabies que existeix un carrer de Pau Casals a Sant Joan Despí? També existeix a Esplugues i a Sant Just Desvern. A Badalona i a Cornellà, Pau Casals és una plaça. I a Barcelona, és una avinguda a la qual arribar en tramvia (parada Francesc Macià – línies T1, T2 i T3). El nom del compositor és, de fet, el personatge històric més repetit en el nomenclàtor de les ciutats. En total, se’n coneixen 400 carrers a Catalunya.
Els noms i les paraules vinculades amb la música s’empren sovint a l’hora de batejar carrers, com ara Cançó, Lírica, Ritme, Harmonia, i Música, al barri de Montbau. Els que millor sonen són aquells relacionats amb òpera (Parsifal, Lohengrin, La Traviata o Madame Butterfly) al barri de Vallvidrera. Al barri de Gràcia, pots caminar per carrers de compositors: Verdi, Mozart, John Lennon, Wagner i Beethoven. Als dos últims hi arribaràs des de la parada Francesc Macià, així com a un dels carrers més agradables de l’Eixample, el del compositor i pianista Enric Granados.
D’entre tots aquests noms, n’hi ha un de dona. És el carrer de la Carmen Amaya (Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4), actriu, ballarina i cantant de flamenc nascuda al barri del Somorrostro.
Avui és un dia molt especial per la música. És Santa Cecília, patrona dels músics, un dia perfecte per fer un tomb pels carrers més melodiosos o visitar les exposicions del Museu de la Música (parada Auditori | Teatre Nacional – línia T4). A la col·lecció permanent de 500 instruments, partitures, enregistraments i altres arxius multimèdia, s’hi sumen 3 exposicions temporals:
- Phonos (fins al 29 de gener): un nou instrument musical amb 208 altaveus a ull nu que mostra el moviment i fricció de les peces interiors.
- L’empremta de Felip Pedrell (fins al 26 de febrer): exposició centrada en el pioner de la musicologia i mestre d’Enric Granados i Isaac Albéniz, entre d’altres.
- Xavier Carbonell. L’esmalt clivellat (fins al 29 de gener): mostra de retaules i documentació audiovisual sobre l’univers del compositor i musicòleg.
Regularment, organitzen activitats relacionades amb la música, com la conferència gratuïta Luis Antonio González Marín: Felip Pedrell i l’orgue (dijous 24 de novembre, a les 18.30 h) o el taller Toquem els janggu, les percussions de Corea (dissabte 26 de novembre, a les 12 h – entrada 5 €). Consulta al web totes les activitats programades.
Avui tindràs accés lliure i de franc, però si prefereixes visitar el museu qualsevol altre dia, pots aprofitar les jornades de portes obertes: el primer diumenge de cada mes o la tarda dels dijous i diumenges.