A Catalunya, el calendari de Nadal s’explica també a través de les aromes i els sabors de la cuina. Dues elaboracions —l’escudella i carn d’olla del dia de Nadal i els canelons de Sant Esteve— han esdevingut símbols d’identitat col·lectiva i d’una manera de viure les festes marcada pel respecte a la tradició, l’aprofitament gastronòmic i la celebració en família.
L’època nadalenca és un moment ideal per gaudir de temps amb les persones que més apreciem. Les festes, les tradicions i preparar els àpats de Nadal es converteixen en rituals que ens reconnecten i ens conviden a compartir moments. I no hi ha millor manera de preparar aquests dies que omplint el cistell amb productes de proximitat i de qualitat, adquirits als mercats de barri.
A Barcelona i la regió metropolitana, molts d’aquests espais són a tocar d’una parada del tramvia, cosa que et permet arribar-hi d’una manera còmoda, ràpida i sostenible. Ja sigui per comprar productes frescos o simplement per respirar l’ambient festiu,
Per això et proposem alguns mercats de Barcelona i la regió metropolitana als quals pots arribar amb TRAM (consulta parades i horaris):
- Mercat del Besòs (Parc del Besòs, T5 i T6).
- Mercat de la Sagrada Família (Sicília, T4).
- Mercat del Clot (Can Jaumandreu, T5 i T6).
- Mercat de les Corts (Maria Cristina, T1, T2 i T3).
- Mercat del Fort Pienc (Auditori I Teatre Nacional, T5 i T6).
- Mercat municipal de les Planes (Centre Miquel Martí i Pol, T2).
- Mercat municipal de Sant Roc (Gorg, T5).
I, una vegada, tinguis tots els ingredients necessaris, és hora d’entrar a la cuina i començar a preparar les receptes típiques d’aquesta època. Però, saps d’on prové la tradició de menjar escudella i canelons per Nadal i Sant Esteve? T’ho expliquem a continuació.
Escudella de Nadal: el caliu d’una tradició centenària
Documentada des de l’edat mitjana, l’escudella és considerada la primera sopa catalana. El brou, elaborat amb diferents carns, verdures i llegums, i la popular pilota formen un plat pensat per alimentar i per compartir. Amb el pas dels segles, la recepta ha anat variant segons les comarques i la disponibilitat d’ingredients, però sempre ha mantingut el mateix esperit: ser un plat complet i reconfortant, capaç de reunir tothom al voltant de la taula.

Durant el segle XX, la incorporació de la pasta grossa, sobretot galets de mida gran, va consolidar la versió més habitual actualment. Aquesta evolució no ha alterat l’essència del plat, que continua sent el primer gran ritual culinari de Nadal a moltes llars catalanes. Un primer àpat festiu que té continuïtat.
Canelons de Sant Esteve: memòria i aprofitament
Si el dia de Nadal és sinònim d’escudella, Sant Esteve està lligat als canelons. La tradició d’aquest plat és relativament recent, tot i que ja fa més d’un segle que forma part de les festes a les nostres taules. S’associa a la cuina d’aprofitament: la carn utilitzada per fer el brou de Nadal es transforma en una farsa melosa que farceix la pasta, napada amb una beixamel suau que es gratina al forn. L’aprofitament i el respecte pels aliments, un principi ancestral que avui recobra ple sentit.

La difusió dels canelons va arribar a principis del segle XX, impulsada per la indústria alimentària i també per l’hostaleria urbana. Tot i això, el relat que els vincula l’endemà de Nadal, com a símbol de continuïtat i de respecte per allò que es cuina a casa, és el que els ha convertit en un element indispensable de les festes catalanes.
A les taules de Nadal, aquests plats no són només tradició gastronòmica: són memòria, identitat i un llegat cultural que reforça el vincle entre famílies i generacions. Mantenir-los vius és, en definitiva, mantenir viva una part essencial del patrimoni festiu i gastronòmic de Catalunya.
Per Nadal, més TRAM
Recorda que, amb motiu de les festes, el servei de TRAM es reforça (coincidint sobretot amb els caps de setmana de comerços oberts) i també modifica alguns dels seus horaris habituals. Pots consultar en detall les freqüències de pas, els horaris i la durada del servei en aquest enllaç.
