El Trambesòs fa 20 anys!

Dimecres 8 de maig, el Trambesòs fa vint anys! El 2004, un mes després d’inaugurar el servei de TRAM amb la xarxa del Trambaix, que dona cobertura ferroviària a tota la zona nord de Barcelona i municipis fronterers, el 8 de maig s’estrenava el servei de TRAM a la zona sud de la Ciutat Comtal, que també dona servei al municipi de Sant Adrià de Besòs i arriba fins al centre de Badalona.

El Trambesòs es va estrenar en una de les zones que estava menys comunicada amb el centre de Barcelona. L’arribada del TRAM al barri de Sant Martí va suposar un gran servei pel districte, on fins llavors només operaven les línies 2 i 4 del metro.

Tres línies, 27 estacions

Aquesta xarxa de tramvia està configurada per un total de tres línies, la T4, T5 i T6, que donen servei a 27 estacions. El recorregut operatiu té un total de 14,1 km, quasi la meitat que el Trambaix. La T4 té el tret de sortida a l’estació Ciutadella I Vila Olímpica, al costat del parc de la Ciutadella, donant cobertura a la Universitat Pompeu Fabra i al barri de la Vila Olímpica del Poblenou. Aquesta línia es troba amb la T5 i la T6 a la plaça de les Glòries, on l’estació confluent rep el nom al honor a la mateixa plaça. De fet, aquesta és una estació molt important, no només perquè és on es creuen les tres línies, sinó que al seu entorn s’hi troben molts punts d’interès de la ciutat, com el mercat dels Encants, l’Auditori, la Torre Agbar o el Museu del Disseny, i també és un accés d’entrada molt transitat de la capital catalana.

D’altra banda, la T5 i T6 s’encarreguen de donar servei a tots els veïns dels barris del Clot, Sant Martí de Provençals i Verneda, fins a arribar al cor de Badalona a la parada de Gorg, i al centre de Sant Adrià amb l’Estació de Sant Adrià, respectivament. Per la seva banda, la T4 dona cobertura a tota la zona sud del districte, sobretots als barris del Poblenou, Diagonal Mar, Besòs i la zona Fòrum. La T4 acaba al mateix punt que la T6.

El Trambesòs ha estat un mitjà de transport d’èxit que s’ha anat consolidant al llarg dels anys de forma progressiva. De fet, el passat 2023, va realitzar un total de 9.141.331 viatges, amb un creixement del 9,64% respecte a l’any passat, assolint un nou record de passatgers.

Nova parada de Glòries

D’aquí a pocs mesos, s’esperen canvis pel Trambesòs. Si ets veí de la Diagonal, al barri de la Dreta de l’Eixample, hauràs pogut comprovar que els últims anys s’ha remodelat aquest tram de via per instaurar una ampliació de la T4 del TRAM. Aquesta ampliació comunicarà la plaça de les Glòries amb la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, connectant per primer cop el Trambesòs amb la línia L5 de metro.

De fet, aquesta mateixa setmana, entrarà en servei la nova parada de Glòries en la seva ubicació definitiva, davant del Disseny Hub de Barcelona. En conseqüència, les parades de La Farinera i de Glòries deixaran de donar servei per ser desmantellades pròximament. Canvis i millores per desitjar per molts anys a tota la xarxa del tramvia!

Share