Apunta’t a una calçotada popular sense sortir de Barcelona 

Són típics de l’Alt Camp, sobretot de Valls, però en les últimes dècades s’han popularitzat i ja en podem menjar a qualsevol punt de Catalunya. Això sí, només durant la temporada, els mesos d’hivern. Parlem, és clar, dels calçots, una ceba peculiar -tendra, blanca i dolça- que, fins i tot, té una indicació geogràfica protegida pròpia, la IGP Calçot de Valls

Una ceba al voltant de la qual s’ha creat tota una festa gastronòmica i tot un ritual per reunir familiars i amics vora el foc. Els calçots, amb pell inclosa, s’han de coure a foc viu a la brasa i, tot seguit, embolicar-los en paper de diari perquè suïn, és a dir acabin de coure’s amb la seva mateixa escalfor. Després, s’acompanyen d’una salsa, coneguda com a salvitxada, però també com a romesco o simplement salsa de calçots, elaborada principalment amb fruita seca, tomàquets, bitxo i nyores.

Salsa, pitet i… una taronja!

La calçotada és una festa gastronòmica que se sol viure a l’aire lliure, per menjar els calçots -un cop pelats i sucats en la salsa- a peu dret. Sí, segurament, et tacaràs els dits amb el socarrim negre de les cebes, però si vols protegir la roba de les taques, sempre pots abillar-te amb un pitet de grans dimensions, que acabarà de donar el caliu festiu a l’àpat. A continuació, serà el torn de la carn i altres verdures a la brasa, potser una mica de llegums i, per acabar, si encara tens ganas pots triar entre una crema cremada o unes postres de músic; tot i que els experts n’aconsellen una taronja (o un altre cítric) per fer tirar avall els calçots!

Com dèiem al principi, tot i que són un producte típic de Valls, ara es fan calçotades arreu de casa nostra i, si encara no t’has estrenat aquest any, ja pots començar a buscar-ne una perquè aviat s’haurà acabat la temporada de calçots i hauràs d’esperar a l’any vinent. Però, perquè no et quedis amb les ganes, des de TRAM et donem l’opció de dues calçotades que es faran aquest cap de setmana a Barcelona, a les quals podràs accedir directament des d’una parada del tramvia. 

  • 6a Calçotada popular i solidària. Parc de Sant Martí (parada Sant Martí de Provençals, T5 i T6). Diumenge 17 de març, d’11 a 18 h. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats de la Verneda- Sant Martí, pots participar de la calçotada per un preu mòdic, que inclou l’àpat més un donatiu per al menjador social del barri El Gregal. Pots comprar els tiquets per avançat al Casal de barri de la Verneda i al Centre Cívic Sant Martí.
  • 7è The Calçot Festival Clot. Jardins del Clot de la Mel. (Espronceda, T5 i T6). Diumenge 17 de març, de 10 a 20 h. Una altra proposta de foc i brasa popular, amb els calçots com a protagonistes. A més de menjar les populars cebes amb la seva salsa, també podràs participar d’altres activitats, organitzades pels comerciants de l’Eix Clot, com una mostra de comerç, una vermutada, un mercat de segona i la música dels DJs Dadame, Ari Up i Dafunkas.

Ara ja no tens excusa per no complir amb la tradició i acabar la temporada participant en una de les moltes calçotades populars que s’organitzen. Així que, comença a buscar un bon pitet i apunta’t a la festa. Que vagi de gust!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *