2024: celebrem un any d’efemèrides culturals

L’any 2023 va acomiadar-se amb l’inici de l’Any Tàpies, coincidint amb el naixement de l’artista el 13 de desembre. I enguany, continuarà commemorant aquesta efemèride i la d’altres autors. Per una banda, el centenari del naixement dels poetes Montserrat Vayreda Trullol i Vicent Andrés Estellés, i per altra, el centenari, però en aquest cas, del traspàs, d’Àngel Guimerà, Franz Kafka i Joan Salvat-Papasseit. Com a curiositat, sabies que al Born hi ha un mural del cal·ligrama Les formigues de Salvat-Papasseit? El va crear José Manuel Pinillo al passeig del Born, a la façana d’un edifici entre els carrers Rec Comtal i Flassaders. Arribaràs fent una passejada des de la parada Ciutadella | Vila Olímpica (línia T4).

Atès que aquest any ve carregat d’homenatges literaris, t’avancem que la Setmana del Llibre en Català canviarà de seu. Se celebrarà a partir del 20 de setembre al Passeig de Lluís Companys, a prop de la parada Marina (línia T4).

L’Organització de les Nacions Unides ha designat el 2024 com l’Any Internacional dels Camèlids. Des dels orígens dels temps s’han documentat més de 45 espècies, de les quals, només resten actualment el camell i el dromedari, la llama i l’alpaca (espècies domèstiques), i la vicunya i el guanac (espècies salvatges). Són animals molt preuats i considerats essencials per a la subsistència de la població en països amb temperatures i factors extrems: s’adapten fàcilment a les condicions ambientals, donen llet, carn i fibra, són un mitjà de transport per a béns i persones i proporcionen fertilitzant biològic.

La mateixa organització també ha nomenat el període comprès entre 2024 i 2033 com la Dècada Internacional de les Ciències per al Desenvolupament Sostenible, amb l’objectiu de promoure la recerca en el desenvolupament per garantir un futur més saludable, verd i segur.

Durant el 2024 se celebrarà el 600 aniversari dels gegants de Barcelona, ja que es té referenciada la primera menció en la processó del Corpus de l’any 1424. La commemoració tindrà lloc al mes d’abril, als voltants de l’Arc de Triomf. T’explicarem totes les novetats des d’aquest bloc!

Bon any 2024!

Fotografia de portada: Enfo – Treball propi, CC BY-SA 3.0

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *