Coneixes el programa Barcelona Esport Inclou?

Actualment, existeixen 26 disciplines d’esports paralímpics, esports adaptats que competeixen al més alt nivell. Dins d’aquest àmbit destaquen l’atletisme, el ciclisme, el tenis o el bàsquet, dels quals participen un gran nombre d’esportistes amb discapacitat, sigui intel·lectual, visual o física.

En alguns casos, les regles de cada esport es modifiquen per ajustar-se a les necessitats específiques dels jugadors, com ara incloure canvis en el temps, les dimensions del camp, el nombre de jugadors o altres aspectes per garantir la participació equitativa. Un exemple és el tenis en cadira de rodes (TRAM és patrocinador del torneig de la màxima categoria l’ITF1, TRAM Barcelona Open). Malgrat que les dimensions del camp i la raqueta romanen sense cap canvi, les regles permeten que la pilota boti dues vegades, tot i que en el 80% dels punts només es fa servir un bot.

A Barcelona, l’Ajuntament, a través del programa Barcelona Esport Inclou, impulsa l’accés a l’esport sense barreres per a persones amb discapacitat:

  • Programes especials, com el bàdminton per a persones amb Asperger, desenvolupat al CEM La Mar Bella. Aquestes sessions, dirigides per personal tècnic i acompanyades de psicòlegs amb coneixements esportius, ofereixen una pràctica esportiva orientada a un desenvolupament integral i adequat per a aquest col·lectiu.
  • Els Trofeus Internacionals Ciutat de Barcelona (TICB) són quatre esdeveniments d’esport adaptat reconeguts a escala internacional: futbol 7 per a persones amb paràlisi cerebral; bàsquet en cadira de rodes; futbol sala per a discapacitats intel·lectuals; i futbol sala per a discapacitats visuals.
  • Millora de les condicions d’accessibilitat als centres esportius municipals, com el CEM Bac de Roda (parada Espronceda – línies T5 i T6) i el CEM Ciutadella (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4), els quals s’han adaptat gairebé totalment, incloent-hi la piscina, els vestidors i la sala de fitness, proporcionant un entorn accessible per a tothom. Consulta el llistat complet de centres esportius accessibles.

L’esport adaptat no només fomenta valors com la inclusió i la igualtat d’oportunitats, sinó que també té un impacte positiu en la salut física i mental. Els beneficis de l’exercici regular són evidents, millorant l’autoestima, les habilitats socials i contribuint al benestar global de les persones.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *