Quines efemèrides celebrem aquest 2023?

Aquest 2023 destaca per les efemèrides de personatges coneguts, esdeveniments mundials significatius i altres commemoracions curioses, com ara el centenari de la visita i les conferències del científic Albert Einstein a Barcelona, o el 40è aniversari de la popular videoconsola Nintendo i un dels seus primers jocs, Super Mario Bros.

La Unió Europea i l’ONU cada any proposen una temàtica relacionada amb els objectius de desenvolupament sostenible per a l’erradicació de la pobresa, protecció del medi ambient i prosperitat de la població. Enguany, les iniciatives van dirigides al progrés social i a l’agricultura, són l’Any Europeu de les Capacitats, per impulsar l’aprenentatge i formació permanent amb el propòsit de prosperar, i l’Any Internacional del Mill, un dels cereals més saludables, fàcil de conrear i molt important en l’elaboració de pa o en l’alimentació ramadera.

L’àmbit cultural també celebra l’arribada del 2023 amb 3 esdeveniments anuals que commemoren la trajectòria de diversos artistes:

  • Any de l’arquitecte Domènech i Montaner. Inicia el cicle d’activitats l’exposició fotogràfica Sant Pau. 25 anys de Patrimoni Mundial, fins al març, al Recinte Modernista de Sant Pau.
  • Any de la pianista Alicia de Larrocha. Entre les diverses propostes, recomanem el Concert Homenatge a Alicia de Larrocha a l’ESMUC, el 25 de febrer (parada Auditori | Teatre Nacional – línia T4).
  • Any del pintor Pablo Picasso. A partir d’abril el Museu Picasso, el Museu del Disseny i la Fundació Joan Miró acolliran exposicions.

Així mateix, celebrem també els naixements de la soprano i cantant d’òpera Victòria dels Àngels i de Rosa Sensat, mestra, pionera de la renovació pedagògica (proposant el treball en equip entre el professorat i l’alumnat) i impulsora de la formació de les dones, especialment de les dones treballadores.

I dels naixements, arribem als traspassos. Commemorem el 50è aniversari del traspàs de Pablo Neruda, i el centenari de Salvador Seguí, el Noi del Sucre, líder dels moviments sindicalistes i dirigent obrer.

A finals d’any, concretament el 13 de desembre, farà 100 anys del naixement d’Antoni Tàpies, fet que esdevindrà el 2024 com a Any Tàpies.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *