Fonts i refugis climàtics per combatre la calor

Actualment, es pateix una onada de calor cada 4 anys. Es preveu que, amb el canvi climàtic, els dies de xafogor intensa succeeixin amb més freqüència. Per alleugerir els efectes, que són més incidents en persones vulnerables a la calor (nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques), es recomana evitar el sol directe, o, a casa, abaixar les persianes durant el dia i obrir les finestres a la nit. 

No obstant això, quan cal sortir al carrer en hores de sol intens o a la llar es continua amb altes temperatures, és important tenir present la xarxa de més de 250 refugis climàtics accessibles que compten amb una zona de descans i aigua. Són espais interiors (biblioteques o centres cívics amb temperatura de 26 graus) o exteriors (parcs i jardins amb vegetació i fonts d’aigua) senyalitzats amb el distintiu de Refugi Climàtic. Estan ubicats a, com a màxim, 10 minuts caminant, i proporcionen confort tèrmic alhora que mantenen la seva activitat diària. Al web es pot consultar el llistat complet de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona i de l’àrea metropolitana. Com a exemples d’espais confortables són els parcs de la Ciutadella, Can Mercader o el de la Infanta, ja que s’ha observat que la vegetació pot reduir diversos graus la temperatura.

Però tan necessari és protegir-se de la calor com hidratar-se. L’app Fonts BCN mostra d’una manera ràpida les més de 1500 fonts d’aigua potable, amb indicacions de com arribar a la més propera. Aquesta informació facilita, per una banda, poder hidratar-se ràpidament i de franc, i per altra, evitar comprar una ampolla de plàstic, reduint així els residus.

A més a més, també ofereix dades històriques, artístiques, i curiositats de les fonts més singulars, ja sigui perquè es tracten d’obres d’art o perquè són fonts destacades, com aquelles que tenen coreografia. 

Sabies que a Barcelona hi ha fins a 17 fonts de Canaletes? Evita el sol, hidrata’t i descobreix la història de les fonts! 

Share