Ruta literària pel barri del Besòs

La literatura forma part de Barcelona i Barcelona també forma part de la literatura, en concret, des del 2015 com a Ciutat de la Literatura UNESCO. La xarxa de Ciutats Creatives UNESCO es va crear l’any 2004 per a la col·laboració entre les ciutats que impulsen la creativitat en qualsevol de les seves categories: artesania i cultura popular, art multimèdia, cinema, disseny, gastronomia, música i literatura.

Actualment l’integren 180 ciutats d’arreu del món, però en el gènere literari només són 38, entre les quals es troben Melbourne, Milà, Quebec o Seattle.

I és que Barcelona ha servit d’inspiració a molts autors o bé, ha aparegut en nombroses novel·les, com el Quixot (el qual es va commemorar el seu 400è aniversari l’any 2005), Homenatge a Catalunya de George Orwell, La Catedral del Mar, d’Ildefonso Falcones, o La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.

Et proposem una ruta literària ben original pel barri del Besòs, s’iniciarà a la plaça de Llevant (parada de TRAM Fòrum – línia T4) i finalitzarà a la parada La Catalana (línia T5). La durada a peu és d’1 hora.

  1. d’Anaïs Nin: l’escriptora va viure durant una temporada a Barcelona, la qual va aprofitar per iniciar Linotte, el diari d’infantesa, on apareix la ciutat.
  2. de Francesc de Borja Moll: creador, després de 45 anys de feina, del diccionari català-valencià-balear, conegut com a l’Alcover-Moll.
  3. de Llull: filòsof i escriptor, considerat el primer autor a utilitzar una llengua derivada del llatí per a escriure una obra científica.
  4. de Marsala: l’escriptor Mallorquí Miquel Bauçà va titular la seva primera novel·la amb el nom d’aquest carrer, en honor al seu amic i també escriptor Jordi Coca.
  5. Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner: Secretari General de l’Institut d’Estudis Catalans, el 1906 va organitzar una exposició del llibre català durant el 1r Congrés Internacional de la Llengua Catalana.
  6. Bolívia: títol de la novel·la de l’escriptora Maria Barbal, sobre els habitatges més antics de la zona.
  7. de Zenobia Camprubí: escriptora i traductora nascuda al segle XIX.
  8. de Bernat Metge: escriptor, traductor i primer humanista de les lletres catalanes.
  9. Riu Besòs: entorn de la novel·la Los príncipes valientes, de Javier Pérez Andújar.

Aquest itinerari també es pot seguir des de casa, utilitzant l’eina de Google Maps i visitant tots els carrers proposats.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.