Visita des de casa l’Ajuntament de Barcelona

La Casa de la Ciutat (i seu de l’Ajuntament de Barcelona) va ser construïda el segle XIV per albergar el Consell de Cent, institució de govern municipal creada pel rei Jaume I. El Consell era una assemblea de cent ciutadans (o jurats), que assessoraven i supervisaven els magistrats i consellers en aspectes polítics i socials de la ciutat.

Curiosament, durant els primers cent anys de la institució constituïda el 1249, la seu es trobava al convent de Santa Caterina, actual mercat. No és fins a l’any 1369 que es trasllada a la Casa de la Ciutat, on l’arquitecte Arnau Bargués dissenya la façana gòtica a l’antic Decumanus (carrer del Bisbe, carrer de la Ciutat i carrer del Regomir), una de les dues vies més importants de l’època romana.

La façana principal, a la plaça Sant Jaume, d’estructura neoclàssica, va encarregar-se a Josep Mas i Vila el 1832, el qual va dissenyar la balconada presidencial amb quatre grans columnes jòniques. Per les constants ampliacions i reformes durant els 800 anys de vida, l’edifici compta amb estils i formes arquitectòniques ben diferenciades.

L’interior també és d’una bellesa extraordinària que ara es té oportunitat d’admirar des de casa, mitjançant visites virtuals lliures (accedint als espais en 360º des del web) i guiades.

Les visites virtuals guiades es realitzen de franc tots els caps de setmana i durant els dies de portes obertes. Durant 45 minuts una guia acompanya els participants per l’edifici i narra les curiositats i els detalls històrics, com si es tractés d’una experiència presencial (en català a les 10, 11.30 i 13 h i  en castellà a les 10.15, 11.45 i 13.15 h). Les inscripcions s’obren 15 dies abans del dia de la visita al web.

Ambdues opcions permeten accedir als següents espais:

  • Saló de Cent: d’arquitectura gòtica civil catalana i espais diàfans, és on es reunia el Consell de Cent. En l’actualitat se celebren els actes rellevants, com casaments o lliurament de premis i medalles.
  • Saló de Plens o de Carles Pi i Sunyer: és la sala on els regidors debaten els aspectes més importants de la política municipal. Té forma d’hemicicle i un sostre amb una mitja cúpula i claraboia zenital.
  • Saló de Cròniques: aquesta sala fa referència a les diferents cròniques escrites sobre l’expedició catalana a orient, fet que queda reflectit amb les pintures murals de les batalles dels almogàvers.

La resta d’espais, com el Despatx d’Honor d’Alcaldia, l’Escala Negra, o la Sala Tàpies, entre altres, només tenen permès l’accés els dies de portes obertes.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.