Visita l’Herbari Virtual d’observació de plantes

Quants cops has passat per davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça Universitat? I quantes vegades has entrat? Entre els passadissos neoromànics, les aules d’estudi i l’alumnat s’amaga un oasi al mig de la ciutat: els Jardins de Ferran Soldevila, d’accés lliure tant pels estudiants com pel públic en general.

Aquest jardí es va projectar l’any 1859 amb la construcció de l’edifici, considerats monuments històrics i artístics des del 1970. En els inicis era d’accés privat pels estudiants, ja que aquí podien analitzar les espècies úniques fàcilment, i de fet, encara és un espai molt valuós pels estudiants de farmàcia, botànica i paisatgisme. I és que aquest espai en forma de lletra U (envolta l’edifici pels laterals i la façana posterior) alberga més de 150 espècies vegetals, algunes considerades com les més antigues de la ciutat, com un exemplar de ginkgo i un teix. En un racó del jardí també es pot observar un tronc gros que pertany a un cedre centenari, possiblement un dels arbres originals.

Una col·lecció de tarongers dóna la benvinguda al claustre i al jardí. A continuació, 4 itineraris guien per les diferents zones: arbres de ciutat, mediterranis, plantes amb flor primitives i plantes útils, tots dotats amb codis QR per a consultar la informació de cada espècie. Gairebé amagat a la zona posterior (carrer Diputació) l’hivernacle té cura de les espècies més delicades.

L’interès per la botànica sempre ha existit en aquesta Universitat. L’Herbari virtual de la UB ha digitalitzat amb una càmera digital i amb lupa binocular gairebé 2000 mostres reals de plantes actuals, històriques, amenaçades i mostres de fruits i llavors, no només d’exemplars dels jardins, sinó de Catalunya i del món. Així doncs, permet observar amb gran detall com són les llavors de la valeriana i l’àrnica o quines plantes existien al segle XIX i principis del XX, gràcies a la col·lecció personal del professor de Botànica entre 1868 i 1888, la mostra més interessant.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.