Petites històries de 9 grans dones

La Carolina Montagne era dissenyadora de moda. La Colita, fotògrafa. L’Anne Bonny, pirata. La Gertrude Stein, escriptora. La Nalini Malani, artista. L’Adela Ramon, arqueòloga. La Biruté Galdikas, primatòloga. La Roser Rosés, activista, i l’Angelina Alòs, ceramista.

Aquestes nou personalitats tenen moltes coses en comú: són dones, són rellevants en camps com l’art o les ciències i també, totes formen part de la iniciativa per a nens i nenes Petites històries, grans dones. Museus amb ulls de dona. Al seu canal de Youtube, 9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana narren en forma de vídeo conte la vida i anècdotes d’aquestes dones, cadascuna relacionades amb la temàtica del museu. Per exemple, d’una manera molt divertida, el Museu Marítim interpreta la passió que l’Anne Bonny tenia pel mar, i com les circumstàncies de la vida la van convertir en una de les pirates més reconegudes de tots els temps.

El Museu d’Esplugues, per la seva banda, ha engegat a l’Espai Baronda (parada Can Clota – línies T1, T2 i T3) una exposició permanent dedicada a l’Angelina Alòs, la ceramista més important d’aquesta ciutat. L’Angelina, tot i néixer a València, va traslladar-se a Barcelona l’any 1928, quan el seu pare va aconseguir una plaça de professor de ceràmica a l’Escola del Treball. Durant els seus estudis va compaginar dues passions familiars: l’artesania del pare, i la música de la mare, però no va ser fins a l’any 1945 (quan es converteix també en docent de ceràmica) que es va decantar per aquesta professió.

El 1951 va obrir a Esplugues les portes del seu Taller-Escola, i va començar a exhibir les seves peces per tot el món: Cuba, Roma, París, Nova York, Brussel·les… Peces d’art que ara es poden observar a l’Espai Baronda (de dilluns a divendres de 10 a 19 hores – entrada de franc), una antiga fàbrica de ceràmica, actualment rehabilitada, que va estar en funcionament fins als anys noranta. I curiosament, estava a tocar del seu taller. Casualitat? Gens ni mica!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.