Celebrem el Dia Internacional dels Asteroides

Quants tipus de cinturons coneixes? De cuir, de roba, de color groc o negre… Hi ha de molts tipus però segurament no has pensat en el d’asteroides, el cinturó que, malgrat passi el temps, sempre està de moda! Està situat entre Mart i Júpiter, on es concentra la majoria d’aquests cossos rocosos. Es creu que els asteroides estan formats de material residual de diferents mides, des de pedretes (gairebé indetectables) fins a objectes de 1000 quilòmetres de diàmetre. Aquests últims també es denominen planetoides, en referència a la similitud amb un planeta.

Aquells que no s’ubiquen en aquest cinturó es troben en moviment a l’espai i fins i tot, poden interferir amb els planetes. De vegades s’han pogut visualitzar molt a prop de l’òrbita de la Terra i, inclús, han arribat a impactar-la, com el cas de l’asteroide que va caure a Tunguska, Sibèria, l’any 1908. Aquesta pedra, que “només” mesurava 37 metres de diàmetre, es va fragmentar en entrar a l’atmosfera provocant boles de foc i una càrrega energètica equivalent a unes 185 bombes d’Hiroshima (el sisme de l’impacte va arribar fins a l’oest d’Europa).

Aquest esdeveniment és l’origen del Dia Internacional dels Asteroides, celebrat cada 30 de juny coincidint amb l’aniversari de l’impacte a Sibèria. Tot i que hi ha risc d’impacte d’alguns dels 16.000 cossos que hi ha als voltants de la Terra, habitualment no hi ha cap perill i, com a molt, es poden observar de forma esporàdica al cel.

Contemplar un d’aquests elements, o alguna de les gairebé 5.000 estrelles que es veuen a simple vista és més fàcil si s’accedeix a un lloc sense gaire contaminació lumínica. Un d’aquests espais, al qual pots arribar en TRAM des de la parada Zona Universitària (línies T1, T2 i T3), és el Mirador dels Xiprers, a prop de la bateria antiaèria de Sant Pere Màrtir, que a més a més, ofereix unes vistes espectaculars de Barcelona. Amb sort, també es podrà veure passar l’Estació Espacial Internacional, la nau d’investigació tripulada que orbita la Terra, que avui serà visible a les 4:54 h i s’amagarà a les 5.00 h (consulta al web la predicció dels pròxims 10 dies). Tocarà llevar-se aviat!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.