La fàbrica Can Framis, d’indústria tèxtil a Museu

El passat històric de Can Framis (c. Roc Boronat, 116-126) està estretament lligat a la seva activitat actual: la creació artesana. Per una banda, perquè originalment era un nucli industrial dedicat al tèxtil, i per l’altra, perquè ara és un museu d’art contemporani.

Can Framis va ser una fàbrica construïda a mitjans del segle XIX, quan l’empresari del sector tèxtil Joan Framis, va idear un complex industrial amb diverses naus i habitatges per als treballadors.

L’emplaçament es va escollir per la ubicació ideal a la vora de la séquia de la Llacuna. Així, es podia aprofitar d’una manera molt ràpida i fàcil l’aigua per manufacturar la llana. Amb l’aigua bruta de rentar la llana de les ovelles també creaven lanolina, una substància utilitzada per a preparar pomades i que venien a les farmacèutiques. Un negoci rodó i un bon exemple de reaprofitament!

Aquest complex va ser un dels més importants de l’època, ja que tenia una dimensió espectacular d’aproximadament 4 illes de cases. Durant el segle XX, la producció tèxtil va disminuir, i la fàbrica va reorientar-se en altres sectors com el mecànic i el metal·lúrgic. Amb el temps, va caure en desús fins que l’empresari Antoni Vila Casas el va adquirir per convertir-lo en l’actual Museu Can Framis. De l’estructura original només es manté la xemeneia, dues naus reformades, i un habitatge de treballadors, també renovat, al c. Roc Boronat, 97-101.

El Museu Can Framis alberga una exposició permanent de 300 obres des de la dècada dels 60 fins a l’actualitat, i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. Es va inaugurar el 2009 després d’una reforma que, tot i incorporar elements moderns i actuals, deixa entreveure l’estructura original que rememora la fàbrica de llana. Per aquest fet, l’edifici ha guanyat diversos premis d’arquitectura, com el Premi FAD de l’Opinió en Arquitectura i el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona.

Per visitar l’edifici o el museu s’ha de baixar a la parada Ca l’Aranyó, de la línia T4 (entrada general al museu 5 € i reduïda 2 €).

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.