Les sanses africanes al Museu de la Música

A l’Auditori no només s’escolta música. També es pot contemplar. Per observar-la (i en algun cas, tocar) hi ha més de 500 instruments d’exposició al Museu de la Música, ubicat dins l’edifici.

Aquest espai museístic, situat a la segona planta de l’edifici de l’Auditori, fa un recorregut per la història de la música a través de les diferents col·leccions. Utilitza a més, les noves tecnologies per il·lustrar instruments i documents mitjançant referències sonores, visuals o textuals, d’una manera molt interactiva amb el visitant.

Més enllà de guitarres, flautes i pianos trobem instruments molt curiosos i originals, com el cas de la sansa, una de les famílies d’instruments més característiques d’Àfrica. En aquest museu, la sansa forma part de la mostra temporal Músiques als dits. Sanses africanes, que es podrà visitar fins a l’agost de 2020.

Aquest instrument, que també s’anomena mbira o kalimba, prové de Zimbàbue, tot i que cap al segle XVIII, a conseqüència de les migracions, també va estendre’s a Llatinoamèrica. Es considera de tipus lamel·lòfon, ja que està format per llengüetes vibratòries subjectades per un extrem. Quan es pitgen amb els polzes (d’una manera semblant a un piano) la seva vibració emet un so, que tant pot escoltar-se en melodies solistes o com acompanyament d’altres instruments.

La sansa és també un bon exemple de reciclatge de materials. Les llengüetes són làmines de metall reciclat amb mànecs de culleres de diferents longituds. La caixa de ressonància on se subjecten les làmines és de fusta i, addicionalment, s’hi pot afegir una segona caixa més gran, feta de carbassa, que millora l’amplificació del so.

Després de llegir la seva descripció és més que recomanable veure’l en persona. Per arribar al Museu de la Música en TRAM, hem de baixar a la parada Auditori | Teatre Nacional de la línia T4. Val la pena aprofitar l’opció de visitar-lo durant les jornades de portes obertes: tots els dijous a partir de les 18 hores i diumenges a partir de les 15 hores. Cada primer diumenge de mes, durant tot el dia, també hi ha accés lliure al museu.

I si voleu visitar la resta del museu, podreu escoltar l’audioguia de franc des del mòbil, només descarregant-la des del web.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.