TRAM Cascada Gaudí

L’empremta de Gaudí al Museu de les Aigües

L’any 1883 Antoni Gaudí va començar la construcció d’un dels primers encàrrecs: la Casa Vicens, al barri de Gràcia. El corredor de borsa Manuel Vicens, havia heretat el terreny i volia construir una casa d’estiueig.

La Casa Vicens, tot i ser d’estil modernista, té detalls d’art mudèjar i hi predominen encara les línies rectes sobre les corbes, típiques de l’arquitectura de Gaudí. Una de les poques corbes (en forma d’arc parabòlic) va ser utilitzada per a crear la cascada d’aigua, gairebé l’element més important de la casa, no només per la decoració sinó per la seva gran utilitat. Dos dipòsits situats als extrems de la font emmagatzemaven l’aigua, que queia en cascada amb un efecte espectacular. La idea va ser molt revolucionària perquè s’aconseguia refrescar la casa a l’estiu, a la vegada que recreava els efectes sonors relaxants d’una cascada natural.

Malgrat tot, quan el propietari va vendre una part de la finca, les remodelacions urbanístiques van obligar l’enderroc d’aquesta font… que ara ha recuperat el Museu de les Aigües, a Cornellà de Llobregat (parada Les Aigües – línies T1 i T2).

Gràcies a la feina en documentació i als materials fotogràfics recuperats, s’ha aconseguit reproduir la font amb exactitud. Per això, han fet falta 27000 maons produïts artesanalment, 3000 rajoles i sis mesos de construcció. Tot i que la font del segle XXI és construïda exactament com ho va fer en Gaudí, té una particularitat lleugerament diferent: el circuit d’aigua que incorpora és tancat. L’aigua que brolla de l’arc és, per tant, reciclada per evitar el malbaratament de recursos.

La visita a la cascada és gratuïta, ja que està situada al jardí exterior del Museu. Tanmateix, també s’organitzen visites guiades que descobreixen amb detall la història i les característiques d’aquesta nova construcció (de dimarts a divendres a les 12 h, 12.30 h, 17 h i 17.30 h; dissabtes, diumenges i festius, cada mitja hora des de les 12 h fins a les 13.30 h, a les 17 h  i a les 17.30 h –el mes d’agost no hi ha visites-).

La cascada es pot complementar amb la visita a l’interior del Museu i les exposicions. Amb els descomptes de la Ruta del Tram hi ha entrada gratuïta!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.