Edificis singulars de fotografia

És innegable que existeixen llocs que són fotogènics no només per la seva bellesa natural si es troben envoltats de mar o muntanya, sinó també la seva bellesa arquitectònica, creada per l’ésser humà.

Parlem de llocs com San Francisco, Nova York, Roma… però també de Barcelona i els seus voltants, que no tenen absolutament res a envejar a altres grans ciutats. Caminar pels carrers, especialment en indrets més turístics, és topar-se a cada pas amb visitants immortalitzant cada paisatge, cada edifici i cada moment amb la seva càmera.

Els residents habituals caminem per la ciutat sense donar-li tota la importància o dedicant només una mirada furtiva per continuar cap a la nostra destinació. Però Barcelona i l’àrea metropolitana alberga una gran col·lecció arquitectònica principalment modernista i contemporània que tant als turistes com als aficionats a la fotografia els encanta retratar:

Edificis modernistes: Els més reconeguts són els de la Barcelona d’Antoni Gaudí com La Pedrera, la Casa Batlló o la Sagrada Família. Però no hem d’oblidar altres edificis molt importants:

  • Can Ginestar, masia de l’any 1904 (Sant Just Desvern)
  • La masia Can Negre i la Torre de la Creu, ambdues de l’arquitecte Josep Maria Jujol (Sant Joan Despí – parada de TRAM La Fontsanta T2).

 

Edificis industrials: És ben coneguda l’herència industrial de Catalunya, sobretot en el sector dels teixits i siderúrgia.

  • A Esplugues de Llobregat trobem un dels immobles més importants per al desenvolupament de l’època modernista: la fàbrica Pujol i Bausis, més coneguda com “La Rajoleta”, dedicada a la producció de ceràmica (parada Pont d’Esplugues – línies T1, T2 i T3).
  • La colònia Can Bertrand, a Sant Feliu de Llobregat, va ser construïda l’any 1861 per treballar les estampacions de cotó (parada Sant Feliu | Consell Comarcal – línia T3).

 

Edificis residencials: A principis de segle XX els habitatges eren visualment molt atractius. Tot i que aquest estil arquitectònic s’ha anat perdent amb el temps, hi ha edificis que val la pena fotografiar.

  • Walden 7: 446 pisos i 1.000 veïns formen part d’aquest complex d’habitatges ubicat en l’antiga fàbrica de ciments Sansón de Sant Just Desvern (parada Walden – línia T3).
  • Can Tinturé: d’estil eclecticisme i actualment habilitat com a museu de ceràmica, es va construir com habitatge de la família Tinturé l’any 1898 (parada Pont d’Esplugues – línies T1, T2 i T3).

 

Edificis contemporanis: Les construccions més modernes segurament no tenen tanta rellevància com les d’èpoques anteriors, però ressaltem algunes excepcions:

  • Torre Agbar: la musa de molts fotògrafs novells i professionals que volen obtenir una instantània de l’arquitectura contemporània (parada La Farinera – línies T5 i T6).
  • Torre Mapfre i hotel Arts: porta d’entrada al mar des de la muntanya (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4).
  • Torres Fira: Gratacel geomètric circular de l’arquitecte Toyo Ito, a l’Hospitalet de Llobregat.

 

Quan visitem les ciutats aixecant el cap i contemplant els diversos edificis d’estils singulars tenim una visió molt més àmplia de la seva riquesa històrica, del seu present i el futur. Caminem amb el cap ben amunt!

Share