Per Sant Valentí guanya entrades pel MACBA i el CCCB!

L’amor és un sentiment universal que es demostra de mil maneres. Es commemora el 14 de febrer, dia de Sant Valentí o dels enamorats, originat a l’Anglaterra del s. XIX on gràcies a l’auge de la producció de postals en cadena, es van popularitzar com a regal pels éssers estimats. Es va escollir aquest dia, ja que es creia que en aquest moment les aus triaven la seva parella, i a més coincidia l’onomàstica de dos sants: el bisbe sant Valentí de Terni i el màrtir Valentí de Roma.

Actualment, tot i que no hi ha una manera única i específica de celebració, se solen regalar bombons i flors o realitzar qualsevol altra acció que se suposi romàntica. Però no tothom actua de la mateixa manera ni ho celebra el mateix dia. De fet, hi ha països que tenen prohibit aquest dia. Quines són les peculiaritats sobre Sant Valentí arreu del món?

A Europa se sol commemorar de la mateixa manera i el mateix dia, tret d’algunes excepcions com Eslovènia, que fan coincidir aquest dia amb el 12 de març per celebrar també l’arribada de la primavera. Finlàndia i Estònia, on per Sant Valentí commemoren el dia de l’amistat i és tradició casar-se; Dinamarca i Noruega, on l’home envia un poema anònim perquè la dona esbrini qui és el seu autor; o Alemanya, on a banda de flors i bombons també es regala un porquet, en qualsevol de les seves formes, per desitjar sort i luxúria. Al punt d’origen de la festivitat, a Anglaterra, aquest dia és més esperat que el Nadal, i fins i tot, en diversos llocs existeix l’anomenat Jack Valentine, una espècie de Pare Noel que durant la nit porta als infants llaminadures i regals.

Un Sant Valentí diferent a Àsia

A l’Àsia és on més originalitat hi ha en aquest dia. Al Japó, els enamorats fan pelegrinatge fins al mont Fuji per tocar la Campana de l’amor mentre diuen el nom de la seva parella, en un intent de garantir un amor per sempre. A més, tothom regala bombons, ja sigui als amics, companys de feina, parella… però amb la particularitat que cada tipus de bombó té un nom i un significat diferents. A Corea del Sud en canvi, està molt estès el Dia Negre, una espècie d’anti Dia dels Enamorats on les persones solteres mengen noodles negres als restaurants.

Llatinoamèrica: mateixes tradicions en diferents dates

La tradició de regalar xocolata, flors o regals que simbolitzin l’amor és comuna a tots els països de Llatinoamèrica, tot i que a Bolívia se celebra el 21 de setembre, a Brasil el 12 de juliol, i a Colòmbia és el tercer cap de setmana de setembre.

I qui no ho celebra?

En països de l’Orient Mitjà com Aràbia Saudita o Pakistan està prohibida aquesta festivitat i els comerços no poden fer cap referència a l’amor, ja que es considera una tradició pagana. Malgrat tot, en molts països com Dubai o Abu Dhabi cada vegada estan més oberts a aquestes festes comercials, les botigues es vesteixen de vermell en honor a aquest dia i les persones solteres es diverteixen celebrant l’anti Sant Valentí.

I tu, com celebres Sant Valentí?

Des de TRAM volem celebrar el Dia dels Enamorats de la millor manera: fent-vos un regal!

Comenta en aquesta entrada del bloc com celebrareu l’amor i us regalarem entrades pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona! (Tens temps fins al 14 de febrer a les 23.59)

Quin pla teniu per Sant Valentí? Podeu completar la velada amb una visita a les exposicions actuals dels museus:

Museu d’Art Contemporani de Barcelona

  • Rosemarie Castoro. Enfocar a l’infinit: Retrospectiva de l’obra de l’autora. Fins al 15 d’abril.
  • Sota la superfície: Obres post minimalistes que incorporen contingut crític. Fins al novembre.
  • Poesia Brossa: Exposició sobre els diferents vessants artístics de l’autor. Fins al 25 de febrer.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

  • Després de la fi del món: Exposició sobre el present i futur del planeta després de la intervenció de l’home. Fins al 29 d’abril.
Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.