Consells per estalviar i reutilitzar l’aigua

L’aigua és un element necessari, valuós i omnipresent, que l’utilitzem durant tot el dia sense gairebé adonar-nos. Rentar-se les mans, prendre una dutxa, cuinar, utilitzar la rentadora o regar les plantes són activitats diàries, i encara que tinguem un hàbit responsable amb l’ús de l’aigua, sempre és important revisar els nostres costums per estalviar, per mínim que sigui, una mica més.

En les èpoques de sequera és quan més hem de tenir cura de no malbaratar-la, ja que depenent de la disponibilitat dels canals de distribució d’aigua (rius, pantans o llacs), si aquesta se situa per sota de l’habitual i necessària per abastir la població, s’hauria d’arribar al punt de limitar el subministrament o disminuir la pressió de les aixetes. Però, tot i que les pluges sempre s’agraeixen, és contraproduent que plogui intensament de manera puntual i que no sigui de forma continuada, ja que fa malbé les collites i altres béns materials, i no aconsegueix omplir de manera eficient els canals de distribució.

Sigui com sigui, en qualsevol cas mai està de més seguir diversos consells per tal d’estalviar i utilitzar aquest recurs d’una manera molt més eficaç:

  • Tancar aixetes mentre no s’utilitzen: durant l’ensabonada a la dutxa, rentar-se les dents o la cara… Sempre és millor tancar l’aixeta quan no necessitem l’aigua.
  • Dutxar-se millor que banyar-se: prendre una dutxa de deu minuts redueix en més d’un 50% la despesa d’aigua respecte a prendre un bany.
  • Aprofitar l’aigua per regar plantes: quan escalfem aigua podem recollir la que no s’utilitza per regar les plantes o fregar.
  • Posar el rentavaixella i la rentadora millor quan estiguin plens: aconseguirem un ús molt més eficient de l’energia i l’aigua.
  • No llençar papers al lavabo: millor utilitzar una paperera per després reciclar, si es pot, el seu contingut.

Hi ha maneres de conèixer quant gastem en el nostre dia a dia. Per exemple, descarregar completament la cisterna del vàter són 10 litres i mitja cisterna, 6. Prendre una dutxa ràpida, són 60 litres i en canvi si ens banyem, són 200. Però també per saber-ho podem utilitzar la calculadora de despesa hídrica d’Agbar que, mitjançant els nostres hàbits, descobreix quants litres gastem en les accions quotidianes i de quina manera podem estalviar.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.