Els emblemàtics panots de Barcelona

Passejar pels carrers de Barcelona és un plaer. L’empremta que el Modernisme ha anat deixant al llarg del temps fa palesa l’esplendor artística i arquitectònica de la nostra ciutat. Un dels detalls que més veiem i alhora més ens passa desapercebut és el paviment que cobreix tota la superfície: l’anomenat panot, una rajola fabricada amb tècniques hidràuliques consistents en barrejar aigua, ciment i sorra, creant una rajola altament resistent i amb una forta capacitat antilliscant.

A la ciutat actualment hi ha una vintena de models amb relleus diferents, sent els més coneguts i utilitzats el panot flor o rosa, Gaudí, llis de 4 pastilles, i llis de 4 pastilles amb cercles.L’origen dels panots

A principis del segle XX, la ciutat tenia problemes de fang amb el pavimentat d’aleshores, ja que cada veí era el responsable d’asfaltar el sòl que hi havia al davant de casa seva. En aquells temps s’utilitzava ciment o pedra natural, però en pavimentar-se de manera caòtica i sense supervisió, en dies de pluja el carrer s’enfangava tant, que Barcelona es va començar a conèixer com Can Fanga. El 1906 l’Ajuntament, per tal de resoldre aquesta situació, va treure a concurs les condicions per pavimentar la ciutat amb 5 models de panots (dels quals hi havia la flor de Barcelona creat per Josep Puig i Cadafalch i utilitzat llavors a la Casa Amatller). L’empresa F. Escofet i Cia va guanyar i es va resoldre amb aquestes llosetes el problema generat. Actualment hi ha instal·lades aquestes rajoles en cinc milions de metres quadrats de la ciutat.

El panot Gaudí

Creat per Gaudí l’any 1904, té forma hexagonal i es va utilitzar per pavimentar La Pedrera. El disseny està inspirat en un món submarí d’algues, cargols i estrelles, que només es pot admirar en la seva totalitat completant un conjunt de set panots. En honor al 150è aniversari de l’arquitecte, l’any 2002 es van instal·lar aquestes rajoles al llarg del Passeig de Gràcia.

On els podem trobar?

  • Flor de Barcelona: A Sarrià-Sant Gervasi i Pedralbes (carrers a la vora de Diagonal entre les parades del TRAM Numància i Zona Universitària), carrer Londres amb cantonada Aribau (costat mar), o carrer del Comte Güell, entre d’altres.
  • Gaudí: Al Pg. de Gràcia de Barcelona, i als voltants de la Plaça Constitució de Jaén.
  • Llis de 4 pastilles: Carrer Josep Pla, 151 (T4 i T5 parada Sant Martí de Provençals).
  • Llis de 4 pastilles i cercles: Carrer Paris, 126 (T1, T2 i T3 parada Francesc Macià).

De models de panots hi ha molts més. Coneixeu més tipus? A on els heu trobat?

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.