Dia Mundial del Pistatxo: celebra-ho amb receptes dolces i salades

Des del 2007, cada 26 de febrer se celebra el Dia Mundial del Pistatxo, un dia dedicat a reconèixer i promoure els beneficis d’aquesta fruita seca, que destaca tant per les seves propietats nutricionals com pel seu sabor. 

Però saps d’on venen els també anomenats festucs? El pistatxo és originari de l’Àsia Menor i Occidental, on els arbres creixen de manera silvestre en les regions altes del desert. El nom de l’arbre és alfónsigo o pistachero, i és tan antic que, fins i tot, ja surt mencionat en alguns passatges de la Bíblia. Una dada curiosa del festuc és que la seva planta tarda aproximadament set anys a produir el seu primer fruit.

Beneficis per a la salut

Curiositats a banda, quins beneficis té menjar festucs? El pistatxo és un aliment amb moltes bones propietats per a la nostra salut, ja que conté proteïnes vegetals, fòsfor, magnesi i potassi. Així, contribueix a reduir la pressió arterial i la freqüència cardíaca en situacions d’estrès. També és una bona font de vitamina B6, que ajuda a reduir el cansament i la fatiga, i conté vitamines K, E i B1. 

A més, pots menjar-ne sense problemes, ja que és la fruita seca que menys calories conté I té un efecte saciant. Millora i regula el trànsit intestinal, i és considerat com un dels aliments més antioxidants que existeixen. També és beneficiós per a persones amb diabetis, ja que regula els nivells de glucosa en sang i millora la resistència a la insulina. I el seu consum és ideal per a aquells que busquen opcions saludables i nutritives en la seva dieta diària. 

Mil i una receptes

El Dia Mundial del Pistatxo és una oportunitat per gaudir d’aquest deliciós fruit de maneres diverses. Te’l pots menjar d’aperitiu, afegir-lo a plats dolços o salats, o el pots incloure en receptes tradicionals. En resum, aprofita la commemoració per reconèixer els múltiples beneficis d’aquesta fruita seca i per incorporar-la de manera creativa i saludable en la teva alimentació.

Productes de proximitat

I abans de posar-te davant dels fogons, et recomanem que passis pel mercat municipal que et quedi més a prop per adquirir pistatxos i tots els ingredients necessaris per a la recepta que vols. Et recordem alguns d’aquests espais on trobaràs productes de qualitat i de quilòmetre zero:

Plats dolços i salats

Un cop ja tens tots els ingredients, ha arribat l’hora de posar-te el davantal i començar a gaudir de plats elaborats amb pistatxos. Si ets de les persones que es deleixen pels dolços, amb festucs pots preparar:

  • Gelat. Amb crema, llet, sucre i festucs triturats, és ideal per als amants del gelat!
  • Pastís de formatge. Fet amb una base de galeta, un farcit cremós i pistatxos triturats per donar-li un toc especial.
  • Galetes. Fetes amb mantega i trossets de pistatxos per aconseguir un toc cruixent i saborós.
  • Baklava. Unes postres típiques de l’Orient Mitjà, amb capes de pasta filo, mel i pistatxos triturats.
  • Brownie. Aquesta fruita seca dona un contrast de textures i un sabor únics.

Si prefereixes els plats salats, la llista de receptes també és deliciosa:

  • Pesto. Una alternativa al clàssic pesto de pinyons, fet amb pistatxos, alfàbrega, oli d’oliva, all i formatge parmesà. Perfecte per a pastes o amanides.
  • Altres salses. Els pistatxos es poden triturar i barrejar amb iogurt grec o crema per fer una salsa cremosa i deliciosa.
  • Amanides. Afegir pistatxos a una amanida li dona un toc cruixent. Acompanya’ls amb fulles de ruca i formatge de cabra.
  • Croquetes. Fer servir pistatxos triturats en l’arrebossat, els donaran un toc especial.
  • Cuscús o quinoa. Afegir-hi pistatxos és una bona manera d’enriquir el sabor i la textura del plat.
  • Hummus. Prepara una variació de l’humus clàssic, substituint una part dels cigrons per pistatxos triturats.
Share