Dues exposicions de franc al nou Centre Martorell d’Exposicions

Saps quin és el museu més antic de Barcelona? Es tracta del Museu Martorell (ara Centre Martorell d’Exposicions), construït el 1882, l’any següent a la inauguració del parc de la Ciutadella. És, també, el primer edifici de la ciutat que es va destinar a museu públic.

Va ser dissenyat en estil neoclàssic per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. En la façana destaquen quatre columnes dòriques esculpides amb pedra provinent de Montjuïc, el mateix material utilitzat en la Sagrada Família. Des del 1924 forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (de fet, aquest és l’origen del museu de ciències) i en els inicis, mostrava una col·lecció d’arqueologia i de ciències, donada pel seu benefactor, el comerciant i antiquari Francesc Martorell. És per aquest motiu que l’espai era conegut com a Museu de Geologia o Museu Martorell de Geologia.

Actualment, després de 13 anys tancat per reformes, el centre s’orienta a les exposicions científiques relacionades amb la sostenibilitat i biodiversitat. Fins al diumenge, 7 de gener, podràs visitar de franc dues exposicions:

Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals. Un recorregut històric dels museus de ciències, des dels antics gabinets de curiositats fins als moderns centres actuals. Destaca l’elefant mític l’Avi del zoo de Barcelona, mostrant el seu esquelet amb propòsits científics i un diorama dels últims falcons de Santa Maria del Pi.

Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art. Reflecteix la motivació dels naturalistes per il·lustrar animals i éssers vius en benefici de la divulgació científica. Posa en relleu la tasca dels taxidermistes per estudiar la fisiologia animal, amb Antonio Pérez com a referent internacional. La mostra, en col·laboració amb el Parque de las Ciencias de Granada, presenta sis escenes d’animals mediterranis i africans, com ara una estampida de cabres, lluites entre zebres i una lleona caçant nyus.

Per arribar al Centre Martorell d’Exposicions caldrà baixar a la parada Wellington o Marina de la línia T4 i accedir per l’entrada del passeig Pujades. A la vora trobaràs un altre equipament que també acaba d’obrir les portes, l’Hivernacle, que alberga un centenar de plantes tropicals i subtropicals.

Fotografia de JM Llobet

Share