L’exposició World Press Photo arriba al CCCB

And the Oscar (de la fotografia) goes to… Mariupol Maternity Hospital Airstrike (atac aeri a l’hospital de maternitat de Mariupol), del fotògraf ucraïnès Evgeniy Maloletka. Es tracta del premi World Press Photo de l’any, el reconeixement més important en el fotoperiodisme. Aquesta és la branca del periodisme que utilitza la fotografia com a mitjà principal per a informar i narrar històries sobre conflictes, cultura o migració, entre altres temàtiques. La imatge guanyadora, que es podrà visitar fins al 17 de desembre al CCCB, va ser captada durant un atac aeri a la maternitat de Mariupol. Mostra a Iryna Kalinina, embarassada i ferida, mentre és evacuada de l’hospital en runes.

World Press Photo 2023 ha comptat amb més de 60.000 fotografies de 3.752 fotògrafs procedents de 127 països. Els participants solen ser fotoperiodistes professionals que treballen per a mitjans de comunicació, com ara diaris, revistes, agències de notícies o plataformes en línia. Fan servir habilitats tècniques i artístiques (de vegades, fins i tot, en situacions de risc vital) per il·lustrar moments crucials, emotius o cruents, mostrant una perspectiva visual única sobre els fets.

L’exposició presenta 24 imatges guanyadores en 6 regions del món: Àfrica, Àsia, Europa, Nord-amèrica i Amèrica Central, Sud-amèrica i Sud-est Asiàtic i Oceania. Cada peça, a banda d’optar al guardó principal (imatge de l’any) opta a tres premis més: història de l’any (El preu de la pau a l’Afganistan, de Mads Nissen), projecte a llarg termini (Aigües maltractades, d’Anush Babajanyan) i format obert (Aquí les portes no em coneixen, de Mohamed Mahdy).

World Press Photo se celebra simultàniament a 8 ciutats, com ara Puebla, a Mèxic, Hong Kong, i Vitòria-Gasteiz. Al CCCB (6 € l’entrada general i 4 € reduïda) l’entrada és de franc els diumenges a partir de les 15 h (cal reserva prèvia). I quan l’exhibició tanqui les portes i viatgi al següent destí, es podrà visitar IA: Intel·ligència artificial fins al 17 de març, sobre els reptes ètics i legislatius d’aquesta tecnologia.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *