Sabies que Badalona, com també esdevenia en altres ciutats, va contractar un arquitecte municipal encarregat d’edificar fàbriques, habitatges i altres espais? Joan Amigó i Barriga va ser el representant del modernisme badaloní, i en el seu cas, també va deixar empremta de la Sezession (modernisme de Viena). La diferència entre els dos estils és que el vienès no inclou de manera generalitzada les formes orgàniques i naturalistes, ja que és més sobri, més geomètric i li dona més importància a la tipografia com a element comunicatiu.
Joan Amigó provenia de la mateixa escola que Gaudí, Domènech i Montaner (va edificar la Casa del Doctor Agustí), Puig i Cadafalch (encarregat del quiosc de la fàbrica Anís del Mono) o Jujol i Gibert (va reformar la Torre Codina). Com a arquitecte de Badalona ha signat més d’una quinzena d’espais que avui es poden visitar en una ruta circular, amb inici al carrer Roger de Flor amb Francesc Macià (parada Gorg – línia T5).
Per commemorar el Dia Internacional de l’Arquitectura celebrat aquesta setmana, et recomanem fer aquest recorregut sense perdre’t els següents punts d’interès:
- Casa per a Antoni Lleal – Can Pepus: L’arquitecte municipal va edificar aquest habitatge combinant elements medievals, com l’arc gòtic de l’entrada, amb altres elements modernistes.
- Mercat Torner: Gràcies als vitralls entra una imponent llum natural que remarca l’estructura metàl·lica que sostenen les bigues del sostre, molt típic de l’arquitectura del ferro.
- Antiga fàbrica tèxtil Giró: La façana és un exemple d’arquitectura modernista de la Sezession que fa servir línies suaus, sòbries i geomètriques.
- Casa per a Miquel Badia – Ca l’Eco: Els elements modernistes com les garlandes de roses esgrafiades, l’arc de ferradura, la barana i el balcó combinen amb detalls de l’arquitectura islàmica (l’arc de la finestra).
- Farmàcia Surroca: Aquest és un exemple perfecte el pas del temps. L’original, l’any 1878, era d’estil modernista, però una reforma posterior la va reconvertir a l’estil art déco i noucentista. Com a curiositat, el fundador d’aquesta farmàcia és el prestigiós Doctor Surroca, qui va elaborar un fàrmac d’èxit per combatre la diabetis.
Aquest itinerari té una durada de dues hores, i malgrat que en general se centra en les obres modernistes de Joan Amigó, també mostra edificis d’arquitectes molt vinculats amb aquest estil i d’altres culturalment interessants.
Foto portada: Didier Descouens a Viquipèdia