Visita la imatgeria festiva popular de les Cases de la Festa

Sabies que les Cases de la Festa custodien els personatges de les Festes Majors? Són la imatgeria festiva de les celebracions, com els gegants, els capgrossos i el bestiari, entre altres. Però també és una xarxa d’espais de cultura popular i tradicional, i el lloc de trobada d’entitats que participen habitualment d’actes i festivitats amb castells, sardana, ball de bastons, diables, gralles o tabals.

Una Casa de la Festa oberta a tothom i molt divertida per visitar en família, ja que manté una exposició permanent de personatges festius, és el Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí – Can Saladrigas (parada Pere IV – servei d’autobús alternatiu de la línia T4). L’exposició es troba a la planta baixa, i està integrada per dues figures principals, creades als anys 50. Són els gegants Bernat i Maria (en honor a les dues parròquies del barri) de gairebé 50 quilos i 3,8 metres d’alçada. Els altres personatges que acompanyen els gegants són creació dels anys 90: els dracs, els capgrossos, la víbria, el fènix i el lloro del 36, que fa referència a un lloro que imitava el so del xiulet del tramvia número 36 quan passava a prop. En aquest centre viuen i dormen cada dia, excepte quan són festes i surten a passar-s’ho d’allò més bé amb la ciutadania!

La Casa dels Entremesos, a Ciutat Vella, possiblement és la més popular. El nom d’entremesos prové dels grups d’animació com ara malabars, joglars i actors que imitaven les bèsties i que actuaven durant els àpats a les festes reials, al segle XIV.

Més de 700 anys després, encara es fan representacions, però ja no actuen als àpats ni a cap comitiva reial, ara formen part de la cultura tradicional i tothom les espera durant les festes majors. A la Casa dels Entremesos l’exposició d’accés lliure també es troba a la planta baixa, i compta amb una cinquantena de figures, algunes d’elles molt conegudes: nans i gegants com la gegantona Laia, els gegants del Pi, els gegants de Santa Maria del Mar, bestiari i titelles.

Gairebé a cada districte hi ha una Casa de la Festa, pots consultar el llistat complet al web.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *