6 edificis sostenibles de fotografia!

El Dia Mundial de la Fotografia se celebra des del 19 d’agost del 2009 per commemorar, l’any 1839, la invenció del daguerreotip, el procés químic que permetia capturar una imatge, és a dir, crear una fotografia.

Des d’aleshores, han sorgit diverses tècniques i estils fotogràfics: de reportatge, publicitat, artístic, aeri… però avui t’animem a descobrir la fotografia urbana, en concret, gaudint dels edificis més singulars i alhora sostenibles, aquells que afavoreixen l’estalvi energètic i redueixen l’impacte ambiental.

  • Ca l’Alier (parada Espronceda – línies T5 i T6). És una antiga fàbrica tèxtil del segle XIX reconvertida en plataforma d’innovació urbana, seu de la Fundació Barcelona Institute of Technology Habitat (BIT Habitat). Malgrat que l’interior és reformat, sí que s’ha respectat la seva estructura exterior, de maó, incorporant un sistema de control del consum energètic que utilitza energia solar i fotovoltaica i recull les aigües pluvials.
  • Centre Tecnològic Leitat (parada La Farinera – línies T5 i T6). Aquest centre de recerca, innovació i desenvolupament tecnològic del sector industrial té una façana metàl·lica recoberta amb una pel·lícula de nanopartícules. L’objectiu és reduir la contaminació, però també regular per si mateixa, o amb fonts de molt baix impacte, la climatització interior.
  • Edifici Media TIC (parada La Farinera – línies T5 i T6). Construït com a espai de trobada entre empreses i professionals, alberga, entre altres entitats, el Cibernàrium, centre formatiu en competències digitals obert a la ciutadania. A la façana fa ús del material EFTE (una mena de plàstic transparent molt resistent) que fa de filtre solar, regula la climatització interior reduint l’ús de l’aire condicionat, i evita l’adherència de la brutícia i, per tant, disminueix la inversió (i l’impacte mediambiental) de productes químics de neteja.
  • Museu del Disseny de Barcelona (parada La Farinera – línies T5 i T6). Un dels edificis més moderns de Barcelona, els materials de construcció aconsegueixen reduir el consum d’energia en un 70%, gràcies al sistema de suficiència energètica que utilitza fonts de calor i fred de baix impacte.
  • Platinum@BCN (parada Pere IV – servei d’autobús alternatiu de la línia T4). És el primer complex d’oficines que obté una certificació especial (LEED Platinum) de construcció ecològica i sostenible. L’edifici s’ha creat amb materials reciclats i materials de proximitat, i incorpora un sistema de climatització amb captació d’energia solar, fotovoltaica i geotèrmica, estalviant en un 44% el consum energètic, reduint en un 46% el consum d’aigua i reutilitzant les aigües pluvials.
  • Habitatges socials Peris+Toral Arquitectes (parada El Pedró – línies T1 i T2). Aquest edifici de 85 habitatges té un pati central que facilita els corrents d’aire i la ventilació de tots els espais, disminuint així la necessitat de fer servir aire condicionat. El material de construcció és principalment fusta de proximitat, provinent del País Basc.

Agafa la càmera de fotos, posa’t un calçat ben còmode, i comença a recórrer quilòmetres caminant o en Tram. Recorda això sí, evitar les hores de més intensitat solar (migdia) i portar aigua per hidratar-te.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *