El recorregut d’Einstein a Barcelona

Sabies que el científic Albert Einstein va fer una visita a Barcelona? Va ser molt curta, només de 6 dies, però suficient per conèixer la ciutat, descobrir alguns edificis, gaudir de la gastronomia i, també, impartir un cicle de conferències, l’objectiu principal de la visita.

El científic Esteve Terrades el va convidar l’any 1923 a compartir els coneixements sobre les seves teories científiques, ja que dos anys abans havia estat guardonat amb el Premi Nobel de Física. Era una eminència en el seu camp.

Per sort, va confirmar per telegrama que assistiria, malgrat que no va especificar ni el dia ni l’hora d’arribada. Així doncs, sembla que després d’una gira asiàtica al Japó i Singapur va fer una parada a Toló, des d’on agafaria un tren fins a l’Estació de França, acompanyat de la seva dona Elsa. Curiosament, ningú el va rebre a l’arribada.

Es van allotjar a l’antic Hotel Colon (passeig de Gràcia amb plaça Catalunya) i va ser quan aleshores, amb tothom informat de la seva presència, va tenir lloc una recepció d’honor a l’Ajuntament de Barcelona. Van assistir el president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, l’alcalde de Barcelona, Enric Maynès, i diverses personalitats polítiques i científiques. 

Va impartir tres conferències a l’Institut d’Estudis Científics i una a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (entitat molt important en l’àmbit de la ciència i la recerca). Per aquella feina va cobrar 3.500 pessetes (uns 21 €). Els assistents, per la seva part, van pagar 25 pessetes per assistir (0,15 €). Les notícies de l’època, però, donen fe de la satisfacció dels assistents, però la comprensió de les conferències va ser complicada perquè les va fer en alemany i francès, i amb un nivell d’especialització científica molt elevat.

Com a persona d’ànima curiosa va demanar visitar diversos llocs: l’Hotel Ritz per tastar les especialitats gastronòmiques; el Port Vell, on va fer un petit recorregut en canoa; l’Escola Industrial (parada Francesc Macià – línies T1, T2 i T3), on el van obsequiar amb dos discos de música popular catalana i amb una actuació de cobla sardanista (a l’entrada principal, una placa recorda l’efemèride); el Monestir de Poblet, l’Espluga de Francolí, Sant Cugat o Terrassa, on va passejar pel conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere.

Enguany, a més a més, es commemora el centenari d’aquest recorregut, documentat a l’Arxiu Municipal de Barcelona i a través del pòdcast AMB paraula d’arxiu.

Imatge de portada: Enfo, CC BY-SA 3.0 ES via Wikimedia Commons

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *