Quin és l’origen del Mercat de Galvany?

Josep Castelló i Galvany va ser fill de Rosa Galvany, provinent d’una família benestant, i de Gabriel Castelló, una de les famílies més importants de Sarrià. En Josep va heretar així diversos terrenys amb horts i masos, un d’ells la residència habitual familiar i l’actual Centre Cívic de Can Castelló (a uns minuts a peu de la parada Francesc Macià – línies T1, T2 i T3). Els veïns de la Vila, com s’anomenava a una part del districte de Sarrià i Sant Gervasi, es dedicaven principalment a la pagesia, ramaderia i, en grau més baix, a la propietat de terres.

Cap a mitjan segle XIX, amb motiu de la revolució urbanística de Barcelona, els terrenys que formaven part del patrimoni dels Galvany van ser requalificats a sòl edificable, amb la condició de cedir una part per ús públic a l’Ajuntament de Barcelona. En Josep també va afegir una condició: que el cognom de la seva mare donés nom al mercat que es preveia construir. Però Galvany no només s’anomenaria al mercat, també acabaria donant nom al barri.

En els seus inicis, el mercat era a l’aire lliure i disposava d’una zona per “aparcar” els cavalls. No seria fins gairebé 30 anys més tard, que no s’iniciarien les obres de construcció de l’edifici, ubicat molt a prop del Turó Park, que com a curiositat, era en aquell moment un parc d’atraccions (l’any 1934 es convertiria en jardí).

El Mercat de Galvany (parada Francesc Macià – línies T1, T2 i T3) finalment es va inaugurar l’any 1927 (ben aviat farà 100 anys!), amb un estil noucentista i elements modernistes. L’exterior és de maó vist i a l’interior destaca l’ús de l’arquitectura del ferro d’aquella època, que s’aprecia a la gelosia del sostre, anomenades encavallades i als 28 pilars. És un edifici majestuós, ben imponent, catalogat com a monument artístic i amb detalls molt peculiars com els finestrals amb vitralls de colors o el fanal modernista situat al centre del mercat.

En la superfície comercial d’uns 850 m2 hi ha instal·lades parades de tota mena: aviram, carnisseria, fruites i verdures, llegums o conserves, entre d’altres. Però el que li dona un punt addicional són els 900 metres del Market Tour, un espai gastronòmic d’especialitats cuinades amb productes del mercat, tant de proximitat com de temporada.

Al mercat de Galvany, la història i la gastronomia van de bracet!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *