Descobreix en línia la Barcelona de Picasso!

Picasso va arribar a Barcelona l’any 1895, gràcies a la nova feina de professor que el seu pare havia aconseguit a l’Escola de Belles Arts (actual Escola de Llotja). Tenia 13 anys i molt d’interès per l’art, tant, que es va convertir també en alumne d’aquest centre.

Gairebé 130 anys més tard, i, coincidint enguany amb el 50è aniversari del seu traspàs, l’artista segueix ben viu a través de les peces artístiques i de l’Itinerari virtual per la Barcelona de Picasso, una ruta interactiva amb 15 punts d’interès creada pel Museu Picasso. Malgrat que s’ha concebut per visitar-la des d’un dispositiu electrònic, també es pot gaudir a peu perquè molts espais encara existeixen.

  • Habitatges: Fins a l’any 1905 (quan es va traslladar a París), la família Picasso va viure en tres habitatges. El primer, inici de la ruta, és al passeig d’Isabel II, 4, un allotjament de pas, ja que el mateix any també va viure al carrer Cristina, 3. Uns mesos més tard, l’any 1896, i ja de manera definitiva, va habitar un pis del carrer de la Mercè, 3 (edifici desaparegut per la creació de la plaça, al davant de l’església de la Mercè). La pensió Ranzini, al passeig de Colom 22, no es pot considerar un habitatge residencial, però passava llargues estones amb Olga Khokhlova, la seva primera dona, quan s’allotjava en les estades amb la companyia de ballet.
  • Estudis d’art: El primer estudi, llogat pel seu pare, era al carrer de la Plata. No es coneix amb exactitud el número d’edifici, però se sap que va ser el 4 o el 5. De la mateixa manera es repeteix la situació amb el segon estudi, al número 1 o 2 del carrer Escudellers Blancs. Va treballar a 3 estudis més: a la Riera de Sant Joan, 17; al carrer Nou de la Rambla, 10; i l’últim, cedit per l’escultor Pau Gargallo, al carrer Comerç, 28. Aquest punt també serà l’inici de la ruta a peu, molt a prop de la parada Marina – línia T4.
  • Exposicions: El seu espai de referència i també espai de trobada de molts artistes era Els Quatre Gats, al carrer de Montsió, 3. Aquí va inaugurar la primera exposició l’any 1900. Però també freqüentava la Sala Parés, al carrer de Petritxol i el Guayaba, el taller de l’artista i amic Joan Vidal. L’any 1960, Carl Nesjar va dibuixar els frisos de la façana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya dissenyats per Picasso. Una obra d’art urbana!

Finalment, últim punt de la ruta, l’enclavament més interessant i el que permet descobrir moltes més obres i curiositats de l’artista és el Museu Picasso de Barcelona, al carrer Montcada 15-23, on s’exhibeixen més de 5.000 obres només en el catàleg permanent. Per accedir al Museu Picasso s’ha d’adquirir l’entrada al web o a la taquilla (entrada general de 14 €) o bé, accedir de franc tots els dijous a partir de les 17 h i el primer diumenge de cada mes.

Share