TRAMeduca a l’abast de tothom

Quina és l’energia que mou el tramvia? Quin és el camí d’aquesta font d’energia des que es genera fins que el tramvia es mou? Quin és el seu impacte en el medi? Aquestes i moltes altres preguntes es van respondre als més de 1.300 alumnes d’ESO que l’any 2016 van realitzar l’activitat “L’energia del TRAM”, dins el programa TRAMeduca, el projecte educatiu del TRAM amb segell de qualitat de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona.

Des de fa anys, TRAM vol posar el seu granet de sorra en la construcció d’una societat més democràtica, cívica i respectuosa amb el medi ambient i per això ofereix als centres educatius la possibilitat de participar en activitats educatives gratuïtes que treballen aquestes temàtiques.

L’any 2016 el programa TRAMeduca va acollir un total de 3.809 alumnes en 160 visites, i gairebé un 40%, eren nens i nenes d’infantil i primària que van poder viure l’aventura del protagonista del conte “Mira el TRAM”, des que es lleva i es carrega d’energia, com passa pels carrers i agafa els viatgers a les parades, i com es renta i se’n va a dormir al final del dia. Mitjançant aquest conte els educadors poden explicar com és el tramvia, però també com s’han de comportar els nens i nenes quan viatgen o quan s’esperen a la parada. Aquesta activitat, idònia per edats compreses entre els 2 i els 6 anys, i l’interactiu “Coneix el TRAM”, per nens i nenes fins a 12 anys, mostren, tot jugant, com és el tramvia com a transport públic i quina és l’actitud responsable i cívica que s’espera dels usuaris.

Els docents poden trobar al web www.trameduca.cat totes les activitats previstes per a les diferents edats, però també guies didàctiques i recursos audiovisuals per completar-les. Des del primer moment, els professionals del Servei educatiu TRAMeduca els acompanyaran per què l’experiència dels seus alumnes sigui òptima. Podran fer activitats presencials, com “Investiga el TRAM” o “Viu el transport públic”, on alumnes de 8 a 10 anys descobriran les parts més importants del tramvia i les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.

Els adolescents podran reflexionar sobre els diferents transports públics i sobre aspectes com la seguretat dins i fora del tramvia, a l’activitat “I tu, què en penses”. Però també hi ha activitats fora les cotxeres, amb “SúperTRAM” per exemple es dóna l’oportunitat de visitar les instal·lacions de TV3 i Catalunya Ràdio tot gaudint del trajecte amb tramvia.

L’any passat, 176 visitants majors de 65 anys van participar de l’activitat ”El nostre TRAM”, i van treballar tots els passos a seguir a l’hora de fer un desplaçament amb tramvia, destacant aspectes com la seguretat i l’accessibilitat d’aquest transport públic.

Gairebé el 50% dels alumnes que van participar a TRAMeduca el 2016 provenien de centres de la ciutat de Barcelona, i la resta provenien de localitats de l’àrea d’influència com Badalona, l’Hospitalet del Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Feliu de Llobregat o Sant Just Desvern.

En el marc d’aquest programa, TRAM realitza diverses accions comunitàries com la Fira de la Gent Gran o el concurs de relats col·lectius La TRAMa, entre d’altres, per tal d’apropar els missatges educatius a la comunitat.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.