Els trajectes amb tramvia poden ser molt més que un simple desplaçament: poden convertir-se en una porta oberta a mons llunyans, històries apassionants i reflexions d’estiu. Per això, TRAM et proposa una selecció de 10 lectures ideals per llegir durant el trajecte i començar a assaborir les vacances des del seient d’un comboi. Hi trobaràs relats innovadors, novel·les introspectives, humor de mestres i poemes pensats expressament per a ser llegits en tramvia. Una selecció plural per a tots els gustos lectors.
- No sé qui soc. Si ets de les persones que busquen històries breus i innovadores, el relat guanyador de La TRAMa 2025 és la nostra recomanació perquè llegeixis al tramvia. Una proposta especial, nascuda al cor del mateix transport públic: el relat col·lectiu que ha guanyat el concurs impulsat per TRAM, destaca per la seva originalitat, to vitalista i caràcter coral (i mai millor dit!, ja que el periodista Xavi Coral era el capità de l’equip d’escriptura). És una lectura curta i inspiradora, ideal per a viatgers habituals amb ganes de descobrir el poder creatiu compartit.
- Odile a l’estiu (Edicions de la ela geminada). Una novel·la d’Emma Becker que et trasllada a la costa francesa, on l’Odile, una dona atrapada entre les expectatives socials i els seus desitjos, experimenta un estiu de descobriments. Una bona recomanació si gaudeixes dels retrats psicològics i les atmosferes sensuals.
- Exhalació (L’Altra Editorial), de Ted Chiang. Si tens esperit científic, reflexiu i ànima especulativa, aquesta obra mestra de la ciència-ficció filosòfica et seduirà. Chiang ofereix relats sobre tecnologia, consciència i el pas del temps, que t’obren la ment mentre el tramvia et porta al teu destí.
- Tots aquells mars (Columna), de Laia Aguilar. Ideal per a lectors sensibles, que valoren la profunditat emocional i la bellesa literària. Una història sobre la força del vincle familiar, el dol i la redempció, ambientada en un escenari marí carregat de simbolisme. Una novel·la plena d’ombres i llums.
- Desig sobre rodes (Rosa dels Vents), de Víctor José Díaz Gómez i Neus Verdaguer Pagès. Un llibre informal i contemporani que explora les emocions i els anhels a través d’un viatge literal i emocional sobre rodes. Una lectura fresca, carregada d’humor i reflexions quotidianes que t’apassionarà si ets jove d’esperit, amb ganes de passar-ho bé i pensar una mica.
- Tres mesos de vacances. I altres alegries de ser mestra (Rosa dels Vents), de Neus Rossell. Amb un to irònic i tendrament crític, Rossell –mestra i comunicadora– ens endinsa en les petites grans escenes del dia a dia docent. Una lectura lleugera i enginyosa que farà somriure des del primer paràgraf. Una lectura de vacances per a mestres, famílies, i tothom que conegui el món educatiu… o vulgui riure’n una mica.
- Sacrificis d’estiu (Males Herbes), de Robert Marasco. El que comença sent una novel·la amb cert sentit de l’humor i escenes quotidianes d’un matrimoni, es transforma en un llibre de terror. Si t’agrada patir i vols gaudir d’un final apoteòsic, no pots passar per alt aquesta obra de culte del més pur gènere de terror nord-americà: la primera traducció al català de la novel·la de 1973 de l’autor novaiorquès.
- Veinte poemas para ser leídos en el tranvía (edició de l’autor), d’Oliverio Girondo. La poesia no pot faltar mai en una llista literària. Aquest poemari de l’autor argentí és, a més, gairebé una declaració d’intencions: poesia urbana, plena d’imatges vives i il·lustracions creades per ell mateix. Un clàssic avantguardista, breu però intens, ideal per a un trajecte poètic i si busques bellesa en el viatge i poesia en el moviment.
- Misteri al Barri Gòtic (Planeta), de Sergio Vila-Sanjuán. Si la teva passió lectora et porta pels camins de la intriga, amb un punt fantasmagòric, aquest és el teu llibre. Un periodista a punt de jubilar-se comença a rebre cartes amenaçadores que el porten a investigar una desaparició antiga al cor del Barri Gòtic de Barcelona. Un relat intens i melancòlic sobre el pes del passat i la transformació de les ciutats per gaudir d’un thriller intel·ligent amb rerefons històric i ambientació urbana.
- Cor fort (Univers), de Sílvia Soler. Una novel·la que combina amor, família i superació, que no podràs deixar de llegir si busques inspiració, calidesa i un final que deixi bon regust. Sílvia Soler construeix una trama vitalista que ressona amb qui vol mirar endavant amb coratge. A més, l’escriptora és una vella coneguda de TRAM, no només ha participat en una edició de La TRAMa, sinó que també va ser una de les persones entrevistes al cicle Trobades al TRAM, amb motiu del 20è aniversari del tramvia. Vols tornar a veure-la? Clica aquí.
Aquest estiu, deixa’t portar per la lectura… i pel tramvia
Des del teu seient, amb un bon llibre a les mans, cada trajecte pot esdevenir el començament d’un nou viatge. Bon estiu i bones lectures!