Manifesta 15: La biennal nòmada europea arriba a Barcelona

Del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024, Barcelona i la seva regió metropolitana seran l’escenari de la 15a edició de Manifesta, la biennal nòmada europea, que comptarà amb TRAM com a partner de mobilitat. Aquesta prestigiosa biennal d’art contemporani, reconeguda internacionalment per la seva capacitat d’explorar noves perspectives culturals i socials, es durà a terme per primera vegada en territori català, convertint la capital catalana en un epicentre de creació i reflexió artística durant gairebé tres mesos.

Manifesta, fundada el 1993 per Hedwig Fijen, és una plataforma única que es diferencia d’altres biennals per la seva natura itinerant. Cada dos anys, la biennal viatja a una nova ciutat europea, integrant-se en el seu context social, històric i geogràfic, i oferint un programa artístic que interactua amb la realitat local. En aquesta ocasió, Barcelona ha estat l’escollida, una ciutat amb una rica història cultural i un dinamisme urbà que la converteixen en un marc idoni per a l’exploració artística.

Grans ciutats contemporànies

El tema central de Manifesta 15 a Barcelona gira al voltant de les transformacions urbanes i les dinàmiques socials que configuren la vida a les grans ciutats contemporànies. En concret, vol fomentar un canvi social positiu mitjançant l’art, l’urbanisme, el disseny, l’arquitectura i la participació de les comunitats locals. El programa de la biennal inclou exposicions, intervencions artístiques, tallers i debats que s’estendran per tota l’àrea metropolitana, des del centre històric de la ciutat fins a les zones perifèriques, en llocs històrics destacats i edificis industrials que mai abans s’havien obert al públic. 

El programa, que inclou dotze ciutats de la regió metropolitana, s’organitza en tres clústers temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (Delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola i comarca del Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i litoral nord-est). Al llarg de la biennal, s’organitzaran també setmanes temàtiques (Focus Weeks) en cadascuna de les 12 ciutats participants, que esdevindran protagonistes amb un programa centrat en cadascuna d’elles i s’instal·larà a la plaça principal de cada ciutat la seu itinerant Manifesta 15, des d’on s’organitzaran activitats accessibles i informatives conjuntament amb l’ajuntament local.

Entrada única

Els artistes participants, tant locals com internacionals, exploraran qüestions com l’habitatge, la mobilitat, el medi ambient i la convivència intercultural, oferint noves mirades sobre la realitat urbana del segle XXI. L’entrada Manifesta 15 tindrà un preu únic de 15 € que serà vàlida durant tota la biennal per a les tres seus principals: Casa Gomis, el Monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies (Estació de Sant Adrià, T4 i T6). La resta de seus serà d’entrada lliure i, a moltes d’elles, també hi podràs arribar en tramvia, com la platja del Coco a Badalona (Gorg, T5) i La Caldereria de Cornellà (Ignasi Iglésias, T1 i T2).

En aquest context, la col·laboració amb TRAM, el tramvia de Barcelona, destaca com una iniciativa clau que posa de manifest la voluntat de Manifesta 15 d’integrar-se plenament en la vida quotidiana de la ciutat. TRAM, una xarxa de transport emblemàtica i sostenible de l’àrea metropolitana, no només facilitarà la mobilitat dels visitants entre els diferents espais expositius en els diferents municipis per on passa el tramvia, sinó que també hi participarà en l’esdeveniment.

Manifesta en moviment

Com a partner de mobilitat, TRAM també vinilarà un tramvia i una parada, la d’Ignasi Iglésias (T1 i T2), a més de destinar un espai a la parada Estació de Sant Adrià (T4 i T6) per col·locar senyalització relacionada amb les activitats de Manifesta 15. 

Aquesta iniciativa busca difuminar les fronteres entre l’art i la vida quotidiana, portant l’experiència artística més enllà dels espais tradicionals i fent-la accessible a un públic més ampli. Aquesta edició de Manifesta promet ser un esdeveniment destacat en el panorama cultural europeu, no només per la seva programació innovadora, sinó també per la seva capacitat d’implicar activament la comunitat local i els seus serveis públics en una reflexió col·lectiva sobre els reptes i oportunitats de la vida urbana contemporània. La col·laboració amb TRAM és un exemple clar d’aquesta voluntat d’integració i de la importància de repensar les ciutats com a espais compartits on l’art té un paper essencial en la construcció d’un futur més inclusiu i sostenible.

Share