Nits d’estiu per descobrir el passat del barri del Born de Barcelona

Vols descobrir la Barcelona del 1700? Aquest estiu ho tens molt fàcil, ja que el cicle  Born de nit 2024, organitzat per El Born Centre de Cultura i Memòria, et proposa fer una descoberta de la ciutat a través de visites i itineraris nocturns. Les activitats tindran lloc cada nit, a partir de les 20 h, de dimarts a dissabte, fins al 7 de setembre. I, com sempre, per arribar al punt de sortida, des de TRAM t’ho posem fàcil, amb les parades de Wellington i de Ciutadella I Vila Olímpica, de la línia T4 del tramvia.

Els dimarts t’ofereixen la possibilitat de fer una visita guiada, Gent del barri: històries humanes del Born, per recuperar el pols vital i social de la ciutat a través de cinc històries que et connectaran amb diferents emocions i et faran conèixer les grans històries d’amor, venjança, alegria i por dels antics habitants del barri.

Els dimecres és Nit d’Arqueologia amb una activitat experimental i participativa al Born CCM amb mostres de restes orgàniques com les que s’han trobat al jaciment arqueològic per descobrir quina era la dieta dels habitants de la Barcelona del 1700. Tot seguit, en una visita nocturna per les restes dels carrers i les cases d’aquella època, podràs observar el paisatge de la ciutat i els seus entorns, l’alimentació dels habitants i fins i tot les malalties més corrents.

Dues nits ‘negres’

Les dues propostes següents són especialment dedicades als apassionats de les històries més truculentes amb els itineraris de Crònica negra al Born. Conflicte, violència i justícia al 1700 (dijous) i Bruixes de Barcelona. Dones i persecució en època moderna (divendres). Si vols conèixer el costat més fosc de la ciutat, la nit dels dijous està farcida d’històries humanes, que inclouen també episodis de conflicte, odi i venjança.

I, si vols saber, qui eren realment les dones que van ser acusades de bruixeria, tens una cita la nit de divendres. A través d’una visita al jaciment arqueològic i a l’exposició permanent del Born, veuràs com s’ha construït històricament l’estereotip de les bruixes i com la màgia es va convertir en un crim. I amb un itinerari pel barri, descobriràs els processos d’acusació, persecució, condemna i càstig que van patir totes aquestes dones.

Dissabtes de descoberta

D’altra banda, cada dissabte també a partir de les 20 h, s’organitza un itinerari diferent pel barri de la Ribera, perquè puguis començar la nit descobrint aspectes desconeguts de la història d’aquesta zona de la capital catalana: 

  • Viure en temps de guerra (3 d’agost i 7 de setembre)
  • El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat (10 d’agost).
  • Barcelona en temps de pesta (17 d’agost)
  • Les veus silenciades. Les dones del 1700 (24 d’agost)
  • Esclavisme i ciutat. Una memòria colonial de Barcelona (31 d’agost)

Reserva la teva entrada (4 €) en aquest enllaç i gaudeix descobrint el passat de Barcelona. El punt de trobada / inici de les activitats és a les taquilles d’El Born CCM.

Share