Sempre és un bon moment per gaudir de l’art i la cultura, però a l’estiu sembla que estem més predisposats, potser perquè els dies són més llargs, perquè disposem de més temps o bé perquè ens ve de gust passar una estona sota cobert evitant els rajos de sol… Sigui com sigui t’hem preparat una llista d’exposicions per visitar aquests mesos en instal·lacions que trobaràs ben a prop d’una parada del tramvia. Comencem?
- Fotografia. La trajectòria de l’aclamat fotògraf nord-americà Louis Stettner que, per mitjà de les seves instantànies va promoure el canvi social i la celebració de la vida, és la protagonista de l’exposició que acull la Fundació Mapfre (Ciutadella I Vila Olímpica, T4). Les seves fotografies evoquen molts temes alhora: escenes del metro i el trànsit de Nova York, el seguiment dels obrers i treballadors i, fins i tot, alguns paisatges de les muntanyes franceses d’Alpilles. La mostra està ordenada cronològicament i s’hi presenten més de 190 fotografies, algunes de les quals mai es van arribar a publicar. La mostra es pot visitar fins al 15 de setembre, de dimarts a diumenge de 10 a 20 h. Stettner (1922-2016) concebia la fotografia com un instrument de canvi social a través del qual celebrar la vida i mostrar la valentia de l’ésser humà per afrontar amb plenitud les bondats i les adversitats de l’existència. Les seves vivències com a fotògraf durant la Segona Guerra Mundial i la seva sòlida fe a la humanitat van tenir un impacte significatiu en la seva fotografia, social i compromesa.
- Turisme. Obert per vacances és l’oportú títol de la mostra que acull el Museu Palau Mercader de Cornellà (Ignasi Iglesias, T1 i T2), que es podrà visitar fins al 20 d’octubre, tot i que del 28 de juliol a l’1 de setembre el museu tanca. Produïda pel Museu d’Història de Catalunya, Obert per vacances és una exposició relacionada amb el fenomen turístic a Catalunya, que va començar a sorgir a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX i continuat l’inici del X.: des de l’estiueig de proximitat relacionat amb la salut, passant per les vacances obreres durant la República, fins arribar al turisme de masses de finals del segle XX i replantejant el nou model del turisme d’actualitat. Si vols fer una visita guiada a l’exposició, hauràs de fer una reserva prèvia; l’entrada és gratuïta.
- Pintura. Els ciutadans de Sant Just Desvern són els protagonistes dels retrats que conformen la mostra Vecindario en Foco, d’Oxana Akosta, que acull El celler de Can Ginestar (Rambla de Sant Just, T3) fins al 5 d’agost. L’exposició la formen imatges de la ciutadania de Sant Just pintades en acrílic, aquarel·la i llapis. Cada obra captura l’essència única de cada ciutadà, ressaltant la seva individualitat. La mostra presenta històries, secrets i fets sorprenents de persones comunes, vistos des d’una perspectiva inusual i amb una tècnica innovadora, oferint una experiència única per als visitants i permetent una nova manera de veure i comprendre les vides quotidianes de les persones. Oberta de dilluns a diumenge (consulta els horaris al web)
- Racó de l’artista. Al vestíbul de la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat (Sant Feliu I Consell Comarcal, T3), pots descobrir l’exposició de Quim Sedó Marquet, pintor decorador d’ofici i dibuixant d’afició. Durant més de 30 anys, Sedó ha pintat els cartells de l’avui Catedral de Sant Llorenç i ha jugat un paper important en la remodelació que s’ha produït recentment en aquest edifici amb motiu dels 500 anys de la parròquia. Va estudiar a l’Escola Massana i va ser alumne del reconegut arquitecte i mestre d’obres Joan Torras a l’Escola Verge de la Salut, amb qui va col·laborar en les decoracions de diversos altars, capelles i esglésies. La mostra es pot veure els mesos de juliol i agost en horari de biblioteca.
- Disseny. Els premis ADI recopilen i premien objectes dissenyats en els últims dos anys. El Museu del disseny de Barcelona (Glòries, T4, T5 i T6) acull l’exposició Premis ADI 2024 que permet veure tots els seleccionats i els guanyadors de l’edició actual en els seus tres àmbits d’actuació. Els Premis Delta es dirigeixen a empreses fabricants, les Medalles ADI reconeixen dissenys de projectes de fi de grau o de màster de joves estudiants i els Premis ADI Cultura són atorgats a aquells projectes que han ajudat al foment i actualització social i conceptual del disseny industrial. L’exposició es pot veure al DHUB Barcelona fins al 25 d’agost i s’articula a partir de diferents itineraris que vinculen els objectes a conceptes, entre els quals: gest i mediació, vàlua, utilitat, identitat, poder, bellesa, privilegi, oferiment, vulnerabilitat o hipocresia.