El compromís amb la sostenibilitat no es limita només a la mobilitat. Els esforços per reduir l’impacte ambiental inclouen iniciatives que promouen la reutilització de recursos i la reducció de residus. Una d’aquestes iniciatives és la reutilització de vasos de plàstic dur, que s’ha convertit en una pràctica cada vegada més habitual en grans esdeveniments ciutadans i en els locals d’oci.
Vasos de plàstic dur
Els vasos de plàstic dur reutilitzables són una alternativa sostenible als vasos d’un sol ús. En lloc de generar residus després d’un sol ús, aquests vasos poden ser rentats i reutilitzats moltes vegades. Això redueix significativament la quantitat de plàstic que acaba a les escombraries i contribueix a un ús més racional dels recursos. Els últims anys, fins i tot, s’han creat empreses que es dediquen al lloguer d’aquest tipus de gots, de manera que encara es reutilitzen més vegades.
El plàstic és un dels residus principals que més problemes causen al medi ambient. Un estudi de l’Institut de Ciències del Mar, indica que l’any 2020 es van produir, a tot el món, prop de 400 milions de tones de plàstics. Al voltant d’un 4%, uns 15 milions de tones, van acabar en mars i oceans. Per al 2025 s’espera que aquesta quantitat sigui el doble, a causa de l’augment de la producció mundial de plàstics.
Recipients per a cigarretes
Una altra iniciativa interessant per tenir cura de l’entorn natural és l’ús de recipients portàtils per a les cigarretes. Aquests petits contenidors permeten als fumadors emmagatzemar les burilles fins que puguin ser dipositades en un punt de recollida adequat. Això evita que les burilles acabin a la platja o en altres espais públics, on poden contaminar el medi ambient i posar en perill la vida silvestre.
Hem de tenir en compte que les burilles són un residu tòxic i, actualment, constitueixen el principal tipus de residu a escala mundial. I, el que és més greu: s’estima que un 75% de les burilles es llancen a terra: són arrossegades pel vent, la pluja i transportades a través de les clavegueres fins a rius i mars.
Natura bruta
L’Agència Catalana de Residus ha elaborat un llistat dels 10 residus més habituals que es troben a la natura, que són tovalloletes humides, burilles, ampolles de plàstic PET, llaunes, bosses i petits envasos; taps, paper, vidre, roba i calçat; i altres residus voluminosos.
Tramvia de Barcelona
TRAM és un exemple excel·lent de transport públic sostenible. No només ajuda a reduir les emissions de CO₂ en comparació amb els vehicles privats, sinó que també s’integra perfectament amb altres iniciatives verdes a la ciutat. Cal tenir en compte que el tramvia és un transport que no contamina, ni emet fums ni fa soroll. Alhora, el fet de circular sobre raïls disminueix el seu consum unes 10 vegades menys que per transportar el mateix pes sobre pneumàtics.
A més, el tramvia de Barcelona ha implementat altres elements de sostenibilitat, com ara, l’ús d’energia verda: el sistema del tramvia funciona amb energia elèctrica procedent de fonts renovables, contribuint així a la reducció de la petjada de carboni.
Un futur més ecològic
La reutilització de vasos de plàstic dur i altres elements de sostenibilitat són passos importants cap a una Barcelona més verda i neta, que també ha d’inspirar els ciutadans a adoptar hàbits més sostenibles en la seva vida quotidiana. De la seva part, el tramvia de Barcelona no només connecta punts de la ciutat, sinó que també és un exemple d’iniciativa sostenible, promovent un futur més ecològic per a tots.