Visita a Can Mercader, el pulmó verd de Cornellà de Llobregat

Situat a Cornellà de Llobregat, el parc de Can Mercader (Ignasi Iglésias, T1 i T2) és un dels espais verds més emblemàtics i apreciats de la ciutat. Antigament, aquest espai formava part dels jardins privats del Palau de les famílies dels comtes de Mercader i dels comtes de Bell-lloc, i avui dia s’ha convertit en un dels principals pulmons verds de la ciutat, que ofereix una combinació única d’història, natura i oci. A més, és un dels espais inclosos dins de la Ruta del TRAM (descobreix tot el que pots visitar en aquesta ruta en aquest enllaç). 

El parc de Can Mercader és travessat, de sud a nord, per l’avinguda dels Plàtans, l’eix principal de l’espai. L’avinguda està entrellaçada amb diversos camins que es creuen, formant diferents zones destinades a múltiples usos. La vegetació del parc és rica i variada, amb una concentració notable de plataners, palmeres de Canàries i palmeres washingtònies, especialment en la part central del parc, que li confereixen una bellesa i frescor singular.

A la part baixa del parc, els visitants poden trobar una gran esplanada de jocs, on destaca el recorregut d’un trenet en miniatura, un dels atractius més populars del parc. D’altra banda, a la part alta, pots gaudir d’un llac tranquil, jardins amb glorietes i miradors, així com caminois que et porten fins a zones ideals per relaxar-te. També hi ha una piscina, ubicada a l’espai que antigament ocupaven les feixes de conreu. 

Visites guiades

En el centre del parc es troba el Palau Mercader, una construcció neoclàssica impressionant erigida entre 1865 i 1867 per Joaquim de Mercader i Bell-lloc com a torre d’esbarjo. A finals del segle XIX, el palau va esdevenir la residència oficial de la família Mercader, després de la venda de la seva residència barcelonina. L’espai va ser remodelat per acollir col·leccions d’art neoàrab i un museu d’antiguitats i d’història natural. Actualment, el Museu Palau Mercader ofereix una finestra al passat, mostrant la vida i els gustos de l’aristocràcia catalana entre mitjans del segle XIX i fins a la primera meitat del segle XX. Si vols aprofitar, el diumenge 21 de juliol es pot fer una visita guiada gratuïta a la planta noble del palau: cal fer reserva prèvia.

El parc també alberga el Mercat de Pagès, una iniciativa que connecta directament els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat amb els consumidors. Aquest mercat, que té lloc cada diumenge de 10 a 14 h, promou els productes de quilòmetre zero, una tendència que beneficia tant als consumidors, que poden gaudir d’aliments frescos i de qualitat, com als productors locals, que troben una via directa per vendre els seus productes. 

D’aquesta manera, el parc de Can Mercader ha esdevingut un autèntic tresor verd a Cornellà de Llobregat, on la història i la natura es fusionen per crear un espai d’esbarjo, cultura i comunitat per a tots els seus visitants. Per tal d’arribar-hi amb TRAM, recorda que la parada més pròxima al parc és la d’Ignasi Iglésias (T1 i T2).

Share