La revetlla de Sant Joan, una nit plena de foc i alegria

L’estiu és a punt de començar i el tret de sortida, com sempre, el dona, la revetlla de Sant Joan, una de les nits més esperades de l’any que marca l’inici del solstici d’estiu. La nit del 23 de juny és un escenari de llum i foc, amb fogueres i focs d’artifici, que omplen els carrers i les platges de vida i alegria. Però, saps quin és l’origen d’aquesta festivitat?

La festa de Sant Joan té arrels paganes molt antigues, anteriors a la influència cristiana, que va afegir a la celebració d’un significat religiós. Actualment, és una festa universal, destacada especialment pel foc, que serveix per celebrar l’arribada del bon temps. A Catalunya, aquesta festivitat és una de les més importants de l’any, i té una història arrelada des del segle XII amb l’expansió de la corona catalanoaragonesa. I, no oblidis que la coca (de crema, de fruites, de llardons…) i el cava són els elements gastronòmics imprescindibles per complementar aquesta nit de festa.

Hola estiu!

El foc és el símbol central de la festa de Sant Joan, representant la purificació i el canvi del solstici. Es manifesta en fogueres, falles i petards, ja que es creu que el foc allunya els mals esperits i augura bona sort. A les fogueres s’hi cremen objectes inservibles, símbol de deixar enrere el passat i començar de nou. 

A casa nostra, molts són els barris i districtes que celebren el seu propi Sant Joan. A continuació, t’oferim algunes de les activitats per celebrar la revetlla a prop d’alguna parada de TRAM, que amb motiu de la celebració oferirà servei ininterromput durant la nit i matinada del diumenge 23 a dilluns 24.

Barcelona

  • Les Corts (Plaça Comas. Maria Cristina, T1, T2 i T3): foguera i revetlla a les Corts.
  • Fort Pienc (Lepant amb Ausiàs Marc. Auditori | Teatre Nacional, T4): sopar popular a les 21 h. La foguera s’encendrà a les 22 h i, a partir de les 22.30 h, hi haurà ball.
  • Poblenou (Parc del Centre del Poblenou. Pere IV, T4): revetlla a partir de les 22 h, sopar popular i festa amb orquestra. Preu: 12 €.
  • Sant Martí (Plaça de Puigcerdà. Sant Martí de Provençals, T5 i T6): revetlla de 20 a 2 h, amb sopar i espectacle musical.

Badalona

  • Plaça de la Vila (Gorg, T5): arribada de la Flama del Canigó a la plaça de la Vila i celebració de la revetlla amb fogueres i repartiment de coca.

Esplugues de Llobregat 

  • Centre Cultural Andalús. (Plaça Macael. Ca n’Oliveres, T1, T2 i T3): la festa comença a partir de les 22h i és oberta a tots els públics. 

Sant Adrià de Besòs 

  • Plaça de la Vila. (Sant Joan Baptista, T5): ornamentació dels carrers del barri, i per als més petits activitats durant tota la setmana de la revetlla. Festa grossa el dia 23 per la nit; fogueres i repartiment de coca i cava.

Així que ja ho saps, aquí tens unes quantes opcions per gaudir d’una de les nits més especial de l’any amb els teus!

 Bona revetlla!

Share