La biblioteca Gabriel García Márquez: un nou monument a Sant Martí

El districte de Sant Martí és un dels molts barris de Barcelona que gaudeix del servei del TRAM i una zona on trobar diversos monuments i llocs icònics de la ciutat, com la Torre de les Glòries, el parc de la Ciutadella, o tota la zona portuària des de la Vila Olímpica fins al Fòrum.

Des de ja fa uns anys, però, el districte de Sant Martí és una de les zones més transformades de la ciutat: des de la nova plaça de les Glòries, la gran revolució i modernització del districte 22@, o la joia de la corona, la desitjada Biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de Sant Martí de Provençals, entre Gran Via i la Sagrera, que es va inaugurar el 28 de maig d’ara fa dos anys.

Aquesta biblioteca és una de les grans apostes en la que va treballar l’Ajuntament l’any passat. Els veïns ja feia anys que reclamaven una biblioteca digna per al barri, ja que de la que disposaven era molt petita i no estava en les millors de les condicions. Finalment, va poder obrir al públic una de les obres arquitectòniques més modernes i reveladores de la ciutat, que en l’últim any ha cobrat molt protagonisme per la seva bellesa i disseny innovador: la nova biblioteca de Sant Martí.

Aquesta està dedicada al popular escriptor colombià Gabriel García Márquez, autor de nombrosos llibres traduïts a quasi 50 idiomes, i està especialitzada en literatura llatinoamericana. De fet, la biblioteca rep el nom d’aquest l’autor que va viure una important etapa de la seva vida a la ciutat on va escriure nombrosos dels seus èxits literaris.

4.000 metres quadrats dedicats als llibres

Quant a l’edifici, és de nova construcció, és a dir, es va construir des de zero, i compta amb quatre plantes amb molts espais diferents. Es tracta d’un espai obert on predomina la llum natural i on es juga amb la fusta i el vidre com a materials característics. De fet, amb aquests materials i la seva disposició, es busca crear una diversitat d’ambients. Té una superfície de quasi 4.000 metres quadrats, i així va esdevenir la tercera biblioteca més gran de la ciutat, només per darrere de les de la plaça Lesseps i la del barri de Sant Andreu. Com a tret característic, la nova biblioteca del districte de Sant Martí és onze cops més gran que la que hi havia abans, la qual era la més petita de la ciutat.

D’altra banda, l’edifici compta amb equipaments poc convencionals per a una biblioteca de barri, com un estudi de ràdio, espais lúdics i sales privades per poder a realitzar-hi reunions, entre d’altres. A més, la biblioteca s’ha tornat  tot un reclam turístic, ja que rep una mitjana de 1.000 persones diàries i compte amb un total de 130.000 llibres.

El passat mes d’agost, la biblioteca número 40 de Barcelona, la Gabriel García Márquez, fou seleccionada com la millor biblioteca pública del món del 2023 segons la IFLA, la Federació internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Bibliotecàries, sent, d’aquesta manera, la primera biblioteca pública d’Espanya en aconseguir aquesta distinció. Alguns dels aspectes que més positivament es van valorar van ser la seva interacció amb el barri, la qualitat arquitectònica de l’edifici i la seva àmplia oferta d’espais. Paral·lelament, i més en l’àmbit arquitectònic, la biblioteca ha estat guardonada i finalista en altres premis d’arquitectura.

Per tal d’accedir-hi, des de TRAM t’ho posem fàcil. La biblioteca està ubicada a 5 minuts caminant des de la parada de Sant Martí de Provençals, a la T5. T’hi esperen amb els braços, i els llibres, ben oberts!

Share