Exposicions temporals del MNAC

El Palau Nacional és, des del 1934, la seu del Museu d’Art de Catalunya (l’any 1995 s’afegiria el nom de Museu Nacional). Cinc anys abans, però, va ser construït com a seu principal de l’Exposició Universal, on se celebrarien diferents esdeveniments, com ara la cerimònia d’inauguració a la Sala Oval. En aquell moment, va ser presidida pels reis Alfons XIII i Victòria Eugènia.

El Palau va ser edificat pels arquitectes Eugenio Cendoya, Enric Catà i Pere Domènech i Roura, amb la col·laboració de Carles Buïgas, que es va encarregar de crear les cascades i els brolladors de l’escalinata. Era, doncs, una joia arquitectònica de l’època, que junt amb la Font màgica va deixar a tothom bocabadat.

Durant l’Exposició Internacional es va exhibir una col·lecció de 5.000 peces d’art, un nombre que ha augmentat fins a les 250.000 obres que es mostren avui dia. I és que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), mai ha deixat de banda l’art.

Actualment i fins a finals de l’estiu, hi ha programades cinc exposicions temporals:

Annibale Carracci. Els frescos de la capella Herrera (fins al 9 d’octubre)

Selecció de dibuixos fets per l’artista o els seus deixebles al taller i, per, primera vegada, completa l’exposició els frescos al complet de les parets de la capella Herrera de Roma, els quals van ser arrencats i traslladats a diversos museus per separat.

Maternasis (fins al 25 de setembre)

Col·lecció d’obres creades per dones vinculades amb temes femenins, com la maternitat. En finalitzar, s’incorporaran al catàleg permanent d’Art de Postguerra i Segona Avantguarda del museu. 

El batec de la natura. Dibuixos del segle XIX de la col·lecció del Museu (fins a l’11 de setembre)

Il·lustracions i pintures que formen part de la col·lecció permanent, relacionades amb la natural i com els artistes l’han plasmat en les obres del segle XIX.

Turner. La llum és color (fins a l’11 de setembre)

El pintor, aquarel·lista i gravador Joseph Mallord William Turner va ser considerat el millor paisatgista del període romàntic, pel domini que tenia de la llum, el color i l’atmosfera. La mostra fa un recorregut per la seva obra, incidint en les composicions artístiques sobre els fenòmens meteorològics i atmosfèrics.

Donació Benet Rossell. Escriptures i trajectes (fins a l’11 de setembre)

Conjunt d’obres de pintura, cal·ligrafies i micrografies (peces en miniatura per observar amb lupa) donades per la vídua del poeta, cineasta, ninotaire i creador plàstic d’avantguarda Benet Rossell.

 L’entrada general (12 €) permet visitar la col·lecció permanent, les exposicions temporals, visitar l’edifici i pujar a la terrassa-mirador. Tots els dissabtes a partir de les 15 h i el primer diumenge del mes l’entrada és de franc, però es recomana fer una reserva prèvia al web per a gaudir d’accés preferent sense cues.

Share