Sant Jordi 2025: les lectures imprescindibles d’aquest any

Amb l’arribada de Sant Jordi, les llibreries de tot el país es converteixen en un efervescent aparador de novetats, reedicions i èxits consolidats. Aquest 2025, la tria de llibres per regalar —o regalar-se— combina grans noms, noves veus i històries que toquen tant la sensibilitat com la reflexió. A continuació, et presentem les propostes literàries dels escriptors i escriptores que participen en l’edició d’aquest any de La TRAMa, el concurs de relats col·lectius en línia i en català, que organitza TRAM.

  • Sísifo, l’home que va enganyar la mort, de Pol Gise (Temas de hoy). Una reinterpretació mitològica amb to modern i narració àgil, disponible també en format audiollibre.
  • Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà (Labutxaca). Premi Sant Jordi 2022. El volum vol honorar la generació que va renunciar als somnis perquè les seves filles sí que poguessin triar. Després de conèixer aquestes deu poderoses dones, ens adonarem d’una cosa extraordinària: que malgrat que sempre es reconeguin només les figures masculines, resulta que els autèntics referents de vida eren elles, les nostres mares.
  • Aprendre a esquivar les bales, de Xavi Coral (La Campana). 25è premi Amat-Piniella. A partir del dietari del seu avi, Josep Trullàs, durant la Guerra Civil, la novel·la pretén ser un testimoni que pot assemblar-se al de milers d’homes que van viure experiències semblants (com a soldats, exiliats i represaliats), molts dels quals no van tenir la sort de sobreviure o no van deixar escrites les seves experiències.
  • És que abans no érem així, d’Empar Moliner (Labutxaca). El seu darrer llibre de contes, escrit amb un estil dur i directe, sarcàstic, pietós i commovedor, Moliner retrata, amb un sentit de l’humor salvatge, la banalitat i la profunditat de la societat contemporània.
  • Les tenebres del cor, d’Albert Sánchez Piñol (La Campana). Un relat homèric, entre la ciència i la fantasia literària, és una història apassionant d’una il·lusió, tant immortal com inassolible, que ha generat proeses inaudites, moltes llàgrimes i grans alegries.

Un Sant Jordi per somiar, pensar i viure

Com sempre, aquest Sant Jordi, la literatura es desplega en totes les seves formes: des del relat íntim fins a l’epopeia col·lectiva, passant per la reflexió crítica i l’aventura emocional. Una diada per retrobar-se amb els llibres, amb les històries que ens defineixen i, sobretot, amb el poder transformador de la lectura. Et proposem algunes de les principals novetats literàries d’aquest any:

  • Somiàvem una illa, de Roc Casagran (Univers). Premi Sant Jordi 2025. Una obra lírica, compromesa i tendra que retrata el desig d’evasió, d’utopia i de reconstrucció personal i col·lectiva. Casagran consolida la seva veu poètica i narrativa en aquesta obra plena de matisos.
  • Diagonal Manhattan, de Xavier Bosch (Columna). La novel·la -la desena que escriu aquest periodista- explora els límits de la identitat, l’exili emocional i les connexions entre Barcelona i Nova York. Amb el seu estil directe i narratiu, Diagonal Manhattan confirma l’autor com un dels cronistes contemporanis més sòlids del país.
  • La catastròfica visita al zoo, de Joël Dicker (La Campana). Dicker, reconegut per èxits com La veritat sobre el cas Harry Quebert, sorprèn amb aquesta nova proposta que, amb el seu estil dinàmic i una trama carregada de girs, atrapa des de la primera pàgina. Una novetat destacada que promet convertir-se en bestseller.
  • Entre el paradís i l’apocalipsi, de Xavier Sala i Martín (Rosa dels Vents). El prestigiós economista presenta un assaig brillant on analitza els grans reptes de la humanitat —tecnologia, desigualtat, clima— amb rigor i una mirada provocadora, però optimista.
  • La passada a l’espai, de Manel Vidal Boi (Destino). Una obra ambiciosa i original, que combina especulació i crítica social.
  • Per si un dia tornem, de María Dueñas (Columna). Fidel al seu estil narratiu refinat i emotiu, Dueñas presenta una nova història de memòria i retrobaments.
  • Wolfgang (extraordinari), de Laia Aguilar (Labutxaca). VI Premi Carlemany per al Foment de la Lectura. 14è Premi de Literatura Infantil Atrapallibres. Novel·la contemporània que ha inspirat una adaptació cinematogràfica. Una història intensa, elegant i emotiva.
  • Terra magra, de Gerard López Fageda (MésLlibres). Novel·la històrica que explora els límits de la supervivència i la condició humana.

I, per triar i remenar, pots passejar entre les desenes i desenes de parades que moltes llibreries i editorials instal·len al carrer amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Ben a prop del TRAM, trobaràs parades de roses i llibres:

  • Al districte de les Corts, hi haurà parades a l’avinguda Diagonal, entre els carrers de Joan Güell i de Pau Romeva, al costat mar (L’Illa, T1, T2 i T3).
  • Al districte de Sant Martí, en trobaràs al davant de la Biblioteca García Márquez (Sant Martí de Provençals, T5 i T6).
  • Al Clot, les parades de llibres i roses se situaran a la zona compresa entre els carrers del Cabanyal i de la Sèquia Comtal i les places del Mercat i de Font i Sagué (Can Jaumandrau, T5 i T6).
  • A Cornellà de Llobregat, el 23 d’abril se celebrarà la segona edició de la Fira del Llibre i la Rosa al voltant de la casa consistorial, a la plaça de l’Església (Cornellà Centre, T1 i T2), de 10 a 20 h.
  • A Esplugues de Llobregat, es podrà passejar per les parades de llibres i roses a càrrec de les diverses entitats d’Esplugues a la Plaça Catalunya (La Sardana, T1, T2 i T3) d’11 a 20 h.

Bona Diada de Sant Jordi!

Share