Descobreix els itineraris del TRAM: T3, de Francesc Macià a Sant Feliu de Llobregat

La T3 és la tercera i última línia de la xarxa del Trambaix amb vint parades repartides al llarg de 10 quilòmetres. El seu recorregut ens porta des de la plaça Francesc Macià, a Barcelona, fins al Consell Comarcal de Sant Feliu de Llobregat, compartint itinerari amb la T1 i T2 al seu pas per l’Hospitalet i Esplugues, fins a la parada de Montesa. Aquí se separa de les altres dues línies per continuar el seu camí per Sant Joan Despí i Sant Just Desvern per acabar el recorregut a Sant Feliu. 

Al llarg d’aquest trajecte, pots trobar molts punts d’interès que mereixen fer una parada i convertir el viatge és una experiència més enllà del desplaçament entre dos punts. I, perquè en gaudeixis al màxim, et suggerim algunes parades on descobrir espais sorprenents:

  • Avinguda de Xile, a tocar de grans espais esportius. Aquesta és una de les parades per accedir a l’estadi del FC Barcelona, el Camp Nou -actualment en obres-, i el seu popular Museu; però també és a poques passes d’una altra instal·lació esportiva destaca, el Reial Club de Polo Barcelona. Precisament, del 22 al 26 maig les instal·lacions d’aquest club acolliran, un any més, una nova edició del TRAM Barcelona Open, el torneig Internacional més important de tenis en cadira de rodes i el principal esdeveniment d’esport adaptat que se celebra a la ciutat.
  • Ernest Lluch, espais plens de natura. Al límit amb l’Hospitalet de Llobregat, el gener del 2010, aquesta parada -originàriament dita Sant Ramon- va agafar el nom del polític, professor i economista assassinat per ETA el 2000. A poques passes, hi trobaràs dos espais verds molt recomanables: els Jardins d’Ernest Lluch i el parc esportiu urbà Jardins d’Àurea Cuadrado, al districte barceloní de les Corts.
  • Pont d’Esplugues, un rellotge literari i un museu de rajoles. Al costat de la parada, es pot veure un rellotge que, a més de donar l’hora, és tot un element llegendari del municipi, ja que va servir de font d’inspiració a l’escriptor Ignasi Riera per a la seva novel·la El rellotge del Pont d’Esplugues (Planeta, 2024), llibre que va ser guardonat amb el premi Ramon Llull d’aquell any. 
  • El Pont d’Esplugues és també una de les parades que formen part de les Rutes tramendes, una sèrie de propostes i experiències (activitats, restaurants, visites, parcs i mercats) a les quals arribar amb el TRAM, promogudes pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat seguint les diferents parades del tramvia al llarg dels municipis de la comarca. Des d’aquesta parada, pots accedir al Museu Can Tinturé, el primer espai monogràfic de rajola de mostra de tot l’Estat.
  • Hospital Sant Joan Despí I TV3, la sanitat i la comunicació van de bracet. Ja al terme municipal de Sant Joan Despí, aquesta parada dona accés al centre hospitalari Moisès Broggi, en servei des del 2010. A poques passes, també hi trobaràs una altra instal·lació destacada, en aquest cas del món de la comunicació: els estudis de 3cat, la televisió pública de Catalunya. 
  • Walden, arquitectura i vistes panoràmiques. El Walden 7, a Sant Just Desvern, és un edifici catalogat com a bé cultural d’interès local, amb una façana exterior amb aspecte de fortalesa pintada de vermell. Inclòs també en les propostes de la #rutadelTRAM està situat a l’emplaçament de l’antiga fàbrica de ciment Sansón, va ser projectat el 1972 pel Taller d’Arquitectura de Ricard Bofill, i resulta molt atractiu de veure, ja que està format per 18 torres, 7 patis i una reixa modular que creen un laberint vertical sense uniformitat on viuen més d’un miler de persones. Al costat de l’edifici, encara es conserva la xemeneia de la Sanson, de 104 metres d’altura, l’element més característic de la cimentera. Al capdamunt hi ha una plataforma-mirador metàl·lica que és visitable i a la qual es pot pujar en un ascensor interior per gaudir de vistes panoràmiques del Baix Llobregat.
  • Sant Feliu I Consell Comarcal,punt final de la T3. Aquesta parada, com el seu indica, et permet arribar fins a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, però també a una important àrea de natura: el parc de Torreblanca, un espai públic amb un jardí romàntic de finals del segle XIX que van fer construir els marquesos de Monistrol d’Anoia. Allà també pots descobrir un petit laberint vegetal, una figura de la mitologia egípcia i la cova de la verge, entre altres secrets amagats.
Share