S’obren les incripcions per a La TRAMa, el concurs de relats col·lectius en línia

TRAM organitza un any més, i ja en van onze, una nova edició de La TRAMa, el concurs de relats col·lectius en català escrits en línia. En aquesta ocasió, els autors participants seran Empar Moliner, Albert Sánchez Piñol, Gemma Ruiz, Xavi Coral i Pol Gise, que hauran d’iniciar i dinamitzar les quinze narracions en català que competiran en el certamen. Les persones usuàries del tramvia que s’inscriguin al certamen seran les encarregades de coescriure les històries en grups de màxim 10 persones, amb la condició imprescindible que el tramvia aparegui en algun moment de la narració.

Cada autor o autora escriurà les quatre primeres ratlles de tres relats diferents, mentre que les persones participants hauran de continuar la història i donar-li forma, segons la seva imaginació, com a una novel·la de terror, romàntica, d’aventures o d’acció, entre altres possibilitats. 

Com pots participar-hi?

Per participar-hi, només t’hauràs d’inscriure al concurs i triar un dels relats per continuar l’escriptura conjunta de la història. La participació és gratuïta i està limitada a 150 persones, deu per cadascuna de les quinze històries iniciades pels escriptors i escriptores participants. El concurs es desenvoluparà entre el 2 i el 29 de maig.

Et detallem una mica quins són els autors i les autores escollits enguany per iniciar els relats:

  • Empar Moliner. L’obra d’aquesta escriptora i periodista destaca pel sentit de l’humor i per oferir una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions. És autora de contes (T’estimo si he begut), novel·les (Feli, esthéticienne) i reculls de cròniques periodístiques (Busco senyor per amistat i el que sorgeixi). Ha guanyat diversos premis com El Josep Pla de narrativa, el Mercè Rodoreda de contes i narracions, i el Lletra d’Or, entre altres.
  • Albert Sánchez Pinyol. Escriptor i antropòleg, entre les seves obres més destacables es troben novel·les fantàstiques com La pell freda, narracions curtes com Tretze tristos tràngols i novel·les històriques com Victus i Vae Victus. El 2013 va ser nominat al Gaudí al millor guió original per El bosc
  • Gemma Ruiz. Aquesta periodista especialitzada en crònica cultural, va publicar la seva primera novel·la, Argelagues, el 2016 que va ser un èxit de vendes. Després vindrien Ca la Wenling i Les nostres mares, novel·la amb la qual va guanyar el premi Sant Jordi 2022 i va ser el llibre de ficció més venut la diada d’aquell any.
  • Xavi Coral. El periodista i presentador dels informatius de TV3, va publicar la seva primera novel·la, Aprendre a esquivar les bales, l’any 2024, una història basada en el dietari del seu avi durant la Guerra Civil espanyola i en les memòries de la seva àvia a la rereguarda. La novel·la ha rebut el premi Joaquim Amat i Piniella.
  • Pol Gise. Actor i youtuber especialitzat en mitologia, crea contingut humorístic i de ficció per a vídeos d’històries plenes de diàlegs costumistes i amb referències a l’actualitat. Amb més de 3.000.000 de seguidors a les xarxes, d’entre els seus vídeos destaquen la sèrie Companys de pis i Salseo griego, sèrie en què explica l’origen de la mitologia grega amb diàlegs en clau d’humor. Ha publicat 2040. Humanitat cancel·lada (Shaka, 2020) i la trilogia mitològica amb Hades, el dios menos malo (Temas de hoy, 2023), Hércules, el héroe que no quiso serlo (Temas de hoy, 2023) i Sísifo, el hombre que engañó a la muerte (Temas de hoy, 2024).

Un cop finalitzat el concurs, el jurat seleccionarà el millor dels cinc relats col·lectius. Els membres del jurat són Bernat Puigtobella, escriptor, editor, crític literari i fundador de Núvol; Alba Dalmau, escriptora i professora d’escriptura; i Albert Pijuan, novel·lista, dramaturg i professor d’escriptura.

Totes les persones participants al concurs rebran un obsequi.

Guanyadores: les 10 persones coautores del relat guanyador rebran:

  • 100 € per gastar a la llibreria Pebre Negre
  • 2 passaports Articket per persona (dona accés als 6 grans museus de la ciutat durant 1 any: Museu Picasso, CCCB, Museu Tàpies, MNAC, Fundació Joan Miró i MACBA)
  • una sessió individual d’escriptura i assessorament amb l’escriptora i professora Muriel Villanueva (a concretar durat els mesos de juliol i setembre)
  • una subscripció gratuïta de 3 mesos al diari ARA

Totes les persones inscrites i participants en el concurs que escriguin almenys un fragment vàlid gaudiran de:

  • tres mesos de subscripció gratuïta al diari ARA
  • un taller d’escriptura en grup de 2 hores amb l’escriptora i professora Muriel Villanueva (a escollir entre dues dates)

El concurs La TRAMa 2025 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

Share