5 tramvies de cine

Sí, el tramvia també pot ser el protagonista de la pel·lícula! I de fet, hi ha diversos films on aquest mitjà de transport té un paper destacat en l’argument, un paper clau en la narrativa o un gran simbolisme en la història. Aquí te n’expliquem algunes que pots veure a les diferents plataformes cinematogràfiques: 

  • Un tramvia anomenat desig (1951). Dirigida per Elia Kazan, la pel·lícula és una adaptació de l’obra teatral del mateix nom de Tennessee Williams que narra la història de Blanche DuBois, una dona que es trasllada a Nova Orleans per viure amb la seva germana Stella i el seu marit, Stanley. El títol fa referència al tramvia que porta a Blanche a casa de la seva germana, simbolitzant el seu viatge emocional i físic. La pots veure a la plataforma Filmin.
  • La ilusión viaja en tranvía (1954), una comèdia de l’etapa mexicana de Luis Buñuel, que trobaràs a Filmin. Amb guió de Luis Alcoriza, explica la història de dos personatges, Caireles i Tarrajas, que, en plena borratxera, decideixen robar un tramvia, el 133, que ha de ser retirat del servei en els pròxims dies. Durant la nit, faran el trajecte amb un grup peculiar de passatgers i, quan el volen tornar, hauran de passar comptes amb Papá Pinillos, un inspector jubilat que vol delatar-los.
  • El tranvía (2022). En aquest cas, no parlem d’una pel·lícula sinó d’una sèrie de televisió coreana, dirigida per Kim Mun-kyo i protagonitzada per l’actriu KimHyun-joo, que pots veure a Netflix. La història explica el drama d’una família rodejada de misteri: una tragèdia sobtada exposa al públic la vida privada de l’esposa d’un polític, que es veu obligada a enfrontar-se a alguns secrets familiars i al seu passat tempestuós.
  • Tranvía a la Malvarrosa (1997). Un drama històric protagonitzat per Liberto Rabal, Ariadna Gil i Fernando Fernán Gómez, dirigit per José Luis García Sánchez, a partir de la novel·la del mateix nom de Manuel Vicent. A la València dels anys cinquanta, un estudiant de dret nouvingut coneix el seu primer amor i supera l’adolescència en un viatge heroic per trobar-se a si mateix. El tramvia cap a la platja de la Malvarrosa fa de fil conductor d’aquesta història sobre el final de la innocència i el despertar a l’edat adulta. Troba-la a Prime Video.
  • Se vende un tranvía (1959). Aquesta comèdia, dirigida per Juan Estelrich, narra la història de (Julián José Luis López Vázquez), un estafador de pa sucat amb oli, que intenta vendre un tramvia a un agricultor ric i inculte. La crítica social, tenyida de farsa amb el punt anticlerical són les notes de la història que pots veure a Prime Video.

Aquestes, però, no són les úniques pel·lícules que tenen el tramvia com a protagonista. Al llarg dels temps, molts directors han dirigit curtmetratges, films i documentals on el tramvia té un paper destacat. 

  • The House on Trubnaya (1928). Una comèdia soviètica muda que segueix la vida d’una jove que arriba a Moscou per treballar com a criada. Els tramvies de Moscou són una presència constant i actuen com a metàfora de la modernització i els canvis socials. El director era Boris Barnet.
  • La ciutat dels tramvies (1958). El director italià Edgardo Franzosini firma aquest  documental que explora la vida quotidiana a través dels tramvies de Milà, mostrant com aquests vehicles són una part essencial del ritme i la cultura de la ciutat.
  • El tramvia groc (1965). Antoni Ribas es el director d’aquest curtmetratge català que retrata els últims dies dels tramvies grocs de Barcelona, mostrant-los com un símbol de la memòria col·lectiva de la ciutat.
  • El tramvia (1966). Un altre curtmetratge, en aquest cas del polonès Jerzy Kawalerowicz que narra la història d’un home que persegueix una noia que ha vist en un tramvia i, mentre intenta trobar-la, descobreix més sobre ell mateix i la ciutat.
  • El tramvia de les fades (1972). Un curtmetratge experimental de Pier Paolo Pasolini on un tramvia es converteix en l’escenari de diverses històries màgiques i surrealistes, mostrant una realitat al·lucinant.
  • Le Tram (1973). El polonès Krzysztof Kieślowski va filmar aquest curtmetratge on un home i una dona es troben i es coneixen dins d’un tramvia. La pel·lícula és un exemple primerenc del treball de Kieślowski, amb la tensió emocional i els temes de connexió humana característics del seu cinema.
  • El último tranvía (1987), una pel·lícula de José Luis Garci ambientada a l’Espanya de la postguerra. El film explica les vivències d’un grup d’actors de teatre que viatgen en tramvia mentre intenten mantenir viva la seva passió per l’art en temps difícils.
  • El tramvia número 4 (2019). Un curtmetratge d’animació francès, signat per Marie-Laure Guislain, que narra les aventures d’un nen que viatja sol en un tramvia per París i es troba personatges interessants que el fan reflexionar sobre la vida.

Aquestes pel·lícules i curtmetratges reflecteixen com el tramvia pot ser un element central en les històries, tant per la seva presència física com pel simbolisme que pot portar. 

Share