El TRAM és molt més que un sistema de transport públic: és una finestra oberta a la cultura, la història i els encants dels municipis que connecta. Per això, iniciem un cicle d’articles, un cada mes, en què et proposarem un recorregut per cadascuna de les sis línies del tramvia explorant què ens ofereix l’entorn de les seves parades.
Comencem amb la Línia T1, que connecta la plaça de Francesc Macià, a Barcelona, amb Sant Joan Despí, amb parada final a Bon Viatge, ben a prop de l’ermita de Santa Maria del Bon Viatge de qui pren el nom. La T1 és la segona línia més llarga de TRAM pel que fa al nombre de parades (21 en total), només superada per la T2 (24 parades), en canvi, és la tercera quant a extensió quilomètrica (9,8 km). Al llarg del seu recorregut, podràs descobrir una varietat de punts d’interès que fan que aquest trajecte sigui molt més que un simple viatge entre dos punts.
- Francesc Macià, el cor de la ciutat. El viatge comença a Francesc Macià, una de les zones més cèntriques i actives de Barcelona. Aquesta parada, situada al bell mig de la ciutat, ens convida a explorar els voltants de l’avinguda Diagonal, una artèria plena de botigues, restaurants i edificis emblemàtics. Ben a prop hi trobem el Parc Turó o Jardins del poeta Eduard Marquina, una zona verda del barri de Sant Gervasi-Galvany rica en espècies i en exemplars arboris excepcionals, tant pel que fa a la mida com per l’edat.
- Zona Universitària, arquitectura i futbol. Continuant el recorregut, arribem a Zona Universitària, un espai on es concentren diverses facultats de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Alguns edificis tenen una arquitectura moderna i funcional que pot resultar interessant per als amants de l’arquitectura. Aquesta és una parada perfecta per gaudir de l’ambient universitari i descobrir com l’art pot transformar els espais públics. I, si ets un apassionat del futbol, ben a prop trobaràs el Camp Nou, l’estadi -actualment en obres de millora- del Futbol Club Barcelona on pots visitar el seu museu.
- Can Rigal, patrimoni arquitectònic i natural. Passat el límit de Barcelona, la primera parada que trobem és Can Rigal, a l’Hospitalet de Llobregat. El nom l’agafa d’una antiga finca senyorial rural molt propera, inscrita com a bé cultural d’interès local a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’espai és una gran àrea verda d’àmbit metropolità de vegetació mediterrània, amb equipaments i zones de lleure.
- Can Clota, art i tradició. Més endavant, la T1 ens porta a Esplugues de Llobregat, una localitat que combina tradició i modernitat. A prop de la parada de Can Clota, pots visitar el Museu de Ceràmica La Rajoleta, un antic forn modernista, i el nucli antic, amb carrerons que mantenen l’essència històrica de la zona.
- Aigües, una visita interactiva. A Cornellà de Llobregat, la ruta de la T1 passa per diverses parades que connecten amb llocs com el Parc de Can Mercader (parada Ignasi Iglésias), un espai verd amb un palau històric que ofereix activitats per a tota la família. Et destaquem, però, el Museu de les Aigües, que et permet fer una visita interactiva que explica la història i importància de l’aigua en aquesta regió.
- Sant Joan Despí: modernisme i art. El trajecte finalitza a Sant Joan Despí, una autèntica joia per als amants del modernisme. A poca distància de les parades del TRAM, es poden visitar diverses obres d’arquitectura de Josep Maria Jujol, com la Casa de la Creu o la Torre de la Creu, coneguda com “La Torre dels Ous” pel seu disseny singular. A més, el municipi compta amb diverses escultures urbanes que valen la pena descobrir.
Una invitació al descobriment
El recorregut de la línia T1 és una mostra de la diversitat cultural i paisatgística que el TRAM posa al nostre abast. Tant si ets visitant com resident, t’animem a deixar-te portar per aquest itinerari i descobrir els tresors que s’amaguen a cada parada. No et perdis el pròxim article del cicle, on explorarem una nova línia del TRAM i els seus encants!