El Festival Llum BCN celebra aquest mes de febrer la seva 14a edició, omplint els carrers del barri del Poblenou de Barcelona d’instal·lacions lumíniques que converteixen l’espai urbà en l’escenari ideal per mostrar com el llenguatge de la llum pot transformar els espais públics. La mostra inclou propostes artístiques entorn de la fotografia, l’audiovisual, el disseny, l’arquitectura, l’escenografia, les arts digitals i l’art contemporani, en una demostració de les infinites possibilitats creatives de la llum.
Amb Trambesòs
I una bona (i sostenible!) manera d’arribar als diferents espais del Llum BCN és fer-ho amb el tramvia, a les diferents parades de la xarxa de Trambesòs, que connecta fàcilment les diverses zones del festival al Poblenou que, enguany, ofereix més propostes a l’aire lliure i un horari encara més ampli, amb l’objectiu de facilitar la participació del públic. Amb motiu del festival, TRAM també reforça aquests dies el Trambesòs (T4, T5 i T6) amb més tramvies en servei dissabte i diumenge, per reduir el temps d’espera i oferir una major freqüència de pas adaptada a la demanda prevista durant el festival.
A banda del reforç de servei, TRAM col·labora amb el festival mitjançant la cessió d’espais publicitaris de tramvies i parades pròximes a les instal·lacions lumíniques, i ofereix un mapa i informació del Llum BCN a les parades del tramvia. Les persones que s’acostin al Poblenou en TRAM podran trobar un tríptic amb el mapa del festival i informacions pràctiques als caixetins interiors del tramvia. A més, a les parades Auditori | Teatre Nacional, Glòries, Ca l’Aranyó, Pere IV i Verdaguer, hi ha des de fa dues setmanes un gran mapa del festival amb els punts d’interès i propostes d’itinerari per visitar totes les instal·lacions en TRAM.
Quatre itineraris
El festival tindrà lloc entre el 7 i el 9 de febrer al districte de Sant Martí, cobrint zones com l’avinguda Meridiana, la plaça de les Glòries i el Parc Central del Poblenou. Els horaris són de 19 h a 1 h els divendres i el dissabte, i de 19 a 23 h el diumenge. Per facilitar la visita, l’organització ha previst quatre itineraris recomanats (blau, rosa, verd i taronja). A més, hi haurà tres zones de serveis a la plaça Josep Antoni Coderch, al carrer Roc Boronat davant del MediaTIC, i als jardins del Camí Antic de València. Aquestes zones inclouen punts d’informació, àrees de descans, lavabos i restauració.
Propostes lumíniques
El festival presenta un total de 32 instal·lacions lumíniques, amb 15 obres d’artistes locals i internacionals i 17 propostes d’escoles de disseny i arquitectura. Només quatre d’aquestes instal·lacions es trobaran a l’interior d’edificis, dues d’elles al DHub (Glòries, T4, T5 i T6), amb la idea de maximitzar l’accessibilitat i reduir les cues que s’han generat en altres edicions.
Entre els expositors més esperats, destaca Isaki Lacuesta, que presentarà la peça ‘Tenue luz retroactiva’ al MUHBA (Fluvià, T4). Joan Fontcuberta, amb la seva obra ‘Genesi.ia’, explorarà la interacció entre la intel·ligència artificial i la fotografia a la façana del DHub. Per la seva banda, Laura Clos ‘Closca’ presentarà ‘Traffic Jam Zoo’ al pati del Teatre Nacional de Catalunya (Auditori I Teatre Nacional, T5 i T6), una instal·lació que busca transmetre l’estrès i la sobreestimulació urbana.
D’altra banda, algunes de les propostes internacionals inclouen Impulse, una experiència interactiva de llum, color i so creada pels estudis Lateral Office i CS Design, situada al carrer Pere IV (Pere IV, T4). També cal destacar Loop, a la plaça Josep Antoni Coderch (Glòries, T4, T5 i T6), i Metatecture, un espectacle de llums a la façana de l’Edifici RBA (Ca l’Aranyó, T4) que dialoga amb la seva arquitectura.
Torre Glòries i Off Llum
La Torre Glòries (Glòries, T4, T5 i T6) acollirà la instal·lació Okéanos d’Anna Rierola, projectant imatges oceàniques que reflecteixen tant la grandesa com la fragilitat dels mars. Durant el festival, el mirador de la Torre ampliarà el seu horari i reduirà el preu de l’entrada. Finalment, l’OFF Llum, organitzat pel Poblenou Urban District, suma 11 instal·lacions lumíniques més a la programació oficial, oferint una perspectiva alternativa i més experimental del festival.
Descarrega’t l’app Llum BCN o consulta totes les instal·lacions al web Festival d’Arts Lumíniques de Barcelona abans de començar a descobrir tot el que t’ofereix l’edició 2025. L’any passat, la mostra va rebre la visita de més de 240.000 persones.