Dues rutes per descobrir escultures urbanes amb el TRAM

Barcelona és una ciutat plena d’art i cultura, i el seu paisatge urbà està enriquit amb escultures que expliquen històries i honoren figures clau de la seva història. Si t’agrada l’art a l’aire lliure, et proposem un parell de rutes, una per cadascuna de les xarxes del tramvia, per visitar algunes escultures icòniques, accessibles fàcilment gràcies al TRAM. A continuació, et detallem les parades i les obres que pots trobar-hi a prop.

Ruta Trambesòs. Comença per la parada d’inici de les línies T5 i T6 (Ciutadella / Vila Olímpica), on podràs visitar l’escultura del Peix Daurat, erigida amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. Continua la ruta per qualsevol de les dues línies fins a la parada de Sant Martí de Provençals per conèixer l’estàtua dedicada a una pionera del món de l’educació infantil, Angeleta Ferrer. Posteriorment, retorna fins a la parada de Glòries on hauràs d’agafar la T4 fins a la parada de Sicília, on veuràs un exemple de les famoses fonts Wallace. Només una parada més enllà, a Verdaguer, pots visitar el monument dedicat al gran poeta en llengua catalana. 

  • El Peix Daurat de Frank Owen Gehry (Ciutadella | Vila Olímpica, T5 i T6). A prop d’aquesta parada es troba una de les escultures més emblemàtiques del litoral barceloní: el Peix Daurat, obra del reconegut arquitecte Frank Gehry. Aquesta gran estructura metàl·lica que brilla sota el sol mediterrani es va construir per als Jocs Olímpics de 1992 i simbolitza la connexió de Barcelona amb el mar.
  • Angeleta Ferrer (Sant Martí de Provençals, T5 i T6). Ara és el torn de descobrir l’escultura dedicada a Angeleta Ferrer, pedagoga pionera de l’educació infantil. Aquesta obra ret homenatge a la seva tasca educativa i social, un exemple de com l’art urbà també pot recordar figures que han treballat per una societat millor.
  • Font Wallace (Sicília, T4). A la banda mar de la cantonada entre l’avinguda Diagonal i el carrer Roger de Flor, es pot observar una de les 12 fonts que diuen -no hi ha cap document oficial que ho certifiqui- que el filantrop anglès Richard Wallace va regalar a Barcelona, a final del segle XIX, amb motiu de l’Exposició Universal. Aquest tipus de font pública d’aigua potable, present a moltes ciutats del món, a Barcelona estan personalitzades amb l’escut de la ciutat. Actualment, només en queden 2 fonts originals i 3 còpies.
  • Mossèn Cinto Verdaguer (Verdaguer, T4). Al cor de la ciutat, la parada Verdaguer et porta a la figura d’un dels grans escriptors de la literatura catalana, mossèn Cinto Verdaguer. Aquesta escultura monumental és un homenatge al poeta i es troba a la plaça Verdaguer. Passejant pels seus voltants, pots reflexionar sobre la importància de la seva obra, que va marcar la Renaixença catalana.

Ruta Trambaix. Si decideixes fer la ruta per la banda del Baix Llobregat, et recomanem començar per la parada de Francesc Macià, per descobrir l’estàtua dedicada a l’oftalmòleg Ignasi Barraquer. Amb qualsevol de les tres línies d’aquesta xarxa, pots arribar fins a Maria Cristina, on trobaràs una obra dedicada a la vida quotidiana dels barcelonins. I, per acabar, continua el recorregut fins a Ca n’Oliveres per veure l’estàtua dedicada al polític Laureà Miró.

  • Ignasi Barraquer (Francesc Macià, T1, T2 i T3). A poca distància de la parada Francesc Macià, trobem el monument a Ignasi Barraquer, un dels oftalmòlegs més destacats de la història. Aquesta escultura honra la seva contribució al camp de la medicina i la seva relació amb Barcelona. És una parada obligada per aquells interessats en la ciència i la innovació.
  • Pau Farinetes (Maria Cristina, T1, T2 i T3). Ben a prop de la parada Maria Cristina trobaràs l’escultura de Pau Farinetes, personatge popular del barri de Les Corts. Aquesta obra captura l’esperit de la vida quotidiana a Barcelona, posant èmfasi en els seus habitants i històries locals. Una visita que et permet connectar amb l’esperit del barri. L’escultura és una reproducció en bronze de Nicolau Ortiz, feta l’any 1989, d’una antiga escultura de fang que hi havia al pati de la desapareguda masia de Can Farinetes. Representa un pagès, de cos sencer a mida natural, tocat amb barretina i amb un got a la mà. Per la seva proximitat a la gent gaudeix de gran popularitat al barri
  • Laureà Miró, a Esplugues de Llobregat (Ca n’Oliveres, T1, T2 i T3). La parada de Ca n’Oliveres és molt a prop de la Pl. Jacinto Benavente on podràs veure l’escultura abstracta en homenatge al polític republicà Laureà Miró i Trepat. Obra de l’escultor català Marcel Martí i Badenes, data de 1985, i es tracta d’un element vertical format per quatre poliedres sobreposats de manera irregular i pintats de vermell a sobre d’un parterre enjardinat.

Consell pràctic per anar de ruta

Totes aquestes escultures són a prop de parades del tramvia, cosa que fa que sigui una manera sostenible i còmoda de descobrir l’art al TRAM. Pots fer les dues rutes en un sol dia (al matí i a la tarda) o repartir-les en dues jornades per gaudir amb més calma de cadascun dels barris i la seva oferta cultural.

A què esperes per explorar Barcelona des d’una perspectiva artística i històrica? Puja al TRAM i deixa’t sorprendre per les escultures urbanes!

Share