Aquest mes d’octubre, l’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa una nova edició de tardor de Els caps de setmana sense cotxes, un programa d’activitats lúdiques i sostenibles en diferents carrers de la ciutat que es tallen al trànsit de vehicles. Cada cap de setmana, es fan activitats en dos trams diferents, amb propostes dinamitzades, com, per exemple, tallers familiars de l’àmbit del reciclatge o la possibilitat d’anar en tricicle per als més petits.
Per als diumenges del mes de novembre, estan previstes activitats dinamitzades en els carrers de la Miranda i de Bonestar, el dia 10, i en els carrers de l’Arquitecte Adell i de Salvador Dalí, el 17. Hi podreu arribar des de la parada d’Ignasi Iglésias de les línies T1 i T2 del TRAM. Els dos diumenges, d’11.30 h a 13.30 h, hi haurà tallers mediambientals i sobre reciclatge, i un circuit de tricicles per promoure la mobilitat sostenible. El taller del 17 de novembre serà la darrera jornada dels Caps de setmana sense cotxe de la tardo, de manera que els tallers s’aturen fins a Setmana Santa, amb l’arribada del bon temps.
Una iniciativa consolidada
Des de 2018, el programa ha organitzat més de 120 activitats lúdiques familiars i han participat més de 6.000 persones. Es tracta d’una iniciativa per potenciar que els carrers siguin zones de lleure i oci per a la ciutadania, recuperant-los com a espais per viure i per conviure, on el protagonista sigui el veïnat.
D’altra banda, evitar l’ús del vehicle privat i fer servir el transport públic és essencial per a la protecció del medi ambient i la promoció de la sostenibilitat. Reduir la dependència dels vehicles privats ajuda a disminuir la congestió a les ciutats, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la contaminació atmosfèrica, factors que contribueixen al canvi climàtic. A més, el transport públic, com el cas del tramvia, és una opció més eficient energèticament, ja que permet transportar un gran nombre de persones amb menys recursos per trajecte.
Promoure aquesta alternativa també fomenta la utilització d’energies netes i renovables, perquè molts sistemes de transport col·lectiu estan avançant cap a la descarbonització. Afavorir el transport públic és clau per crear ciutats més sostenibles, reduir l’impacte ambiental i millorar la qualitat de vida de la població.