El festival d’arquitectura 48 h Open House Barcelona arriba a la Regió Metropolitana el 26 i 27 d’octubre amb la quinzena edició. Aquesta iniciativa permet que el públic pugui visitar 150 edificis de Catalunya de manera gratuïta amb l’objectiu de fer més accessible el coneixement sobre l’arquitectura i mostrar la seva importància com a part de la cultura. A continuació, et proposem 8 opcions per explorar durant l’últim cap de setmana d’octubre accessibles amb TRAM. No t’ho pots perdre!
- La primera opció que et proposem és visitar casa nostra, en concret les cotxeres de TRAM a Sant Joan Despí (Bon Viatge, T1 i T2). Ho podràs fer dissabte de 16 a 20 h i diumenge de 10 a 14 h. Visita guiada, amb inscripció prèvia. Podràs veure la zona de manteniment, reparació i neteja dels tramvies; el centre de control, on es fa el seguiment de les operacions per garantir la qualitat i la seguretat del servei, i també, és clar!, un tramvia.
- Et proposem també que visitis el Recinte Maternitat (Pius XII, T1, T2 i T3), situat al barri de les Corts de Barcelona. Aquest gran espai enjardinat, amb edificis construïts a la dècada del 1910, va ser creat com a complex hospitalari. Malgrat la pèrdua de la seva funció original, el recinte manté un ús públic i educatiu, i allotja diverses entitats públiques i escoles. A banda de l’entorn natural del recinte, es podran visitar 4 edificis: l’antic pavelló de lactància, les antigues cuines, l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona i l’antic pavelló Ave Maria.
- Una altra possibilitat molt interessant per descobrir aquestes 48 hores és visitar el Parlament de Catalunya (Wellington, T5 i T6). Aquest edifici històric va ser construït l’any 1717 i inicialment funcionava com a magatzem d’armes i pólvora. Durant el segle XIX, es va voler adaptar com a Palau Reial perquè fos la residència de la reina Maria Cristina durant els seus desplaçaments a la ciutat. L’ús de l’edifici com a Palau Reial no va prosperar, i a principis del segle XX, l’Ajuntament de Barcelona hi va situar el Museu Municipal d’Art. Finalment, l’any 1931, el president de la Generalitat, Francesc Macià, va decidir ubicar el Parlament en aquest edifici històric envoltat de jardins, el qual va entrar en funcionament el 6 de desembre de 1932.
- La Torre de les Aigües del Besòs (Selva de Mar, T4) és un edifici construït l’any 1882 amb la finalitat de garantir l’abastament d’aigua de la zona mitjançant un model molt innovador. L’any 2010 es va iniciar un procés de recuperació de tot el conjunt per fer-lo accessible a la ciutadania. Aquest projecte de restauració és fidel a les dues construccions originals. S’ha fet un gran treball artesanal per reproduir materials perduts o molt desgastats, i s’ha actuat amb delicadesa per mantenir la textura dels materials de la base sense perdre la tonalitat d’un envelliment natural. La Torre de les Aigües és un punt de referència històric i està catalogada com a bé cultural d’interès local.
- Sortint una mica de la ciutat de Barcelona, et plantegem dues opcions per visitar a Sant Joan Despí. La primera és la Torre de la Creu (La Fontsanta, T2). Aquesta obra creada per l’arquitecte Josep Maria Jujol és un edifici d’estil modernista construït entre els anys 1913 i 1916 i està catalogat com a bé d’Interès Nacional. La Torre de la Creu, també és popularment coneguda com a Torre dels ous, Casa dels ous, Torre Parellada, i originalment anomenada Torre Gibert.
- Si ets amant de l’arquitectura, però també de l’esport, et recomanem una interessant alternativa: visitar la Ciutat Esportiva Joan Gamper (Sant Feliu I Consell Comarcal, T3). És una bona oportunitat per conèixer d’una manera diferent les instal·lacions d’entrenament del Futbol Club Barcelona. El recinte, d’unes 20 hectàrees, s’organitza en dues plataformes situades a diferents cotes: d’una banda, els diversos camps d’entrenament, situats al llarg d’un eix central i separats entre ells mitjançant tanques vegetals i murs verds; i de l’altra, les edificacions. Aquestes inclouen, entre d’altres, el pavelló esportiu, un edifici amb graderia coberta, oficines, serveis mèdics, serveis tècnics i una residència per a esportistes orientada al foment de la Masia.
- Tornant a Barcelona, et suggerim fer una visita al Terrat Viu del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona (Fòrum, T4). És un espai experimental per conèixer les espècies més adients per a cobertes i terrats sostenibles a la ciutat, organitzat en tres prats i tres llacunes silvestres d’aigua dolça adaptades al clima mediterrani. La creació d’aquest espai natural forma part de l’estratègia de la ciutat per incrementar les zones verdes, ja que Barcelona és una ciutat compacta i densa amb un dèficit d’espais verds.
- La Roca Barcelona Gallery (Maria Cristina, T1, T2 i T3) també obre les portes per mostrar al públic aquesta joia arquitectònica, una eina clau per a la difusió de la marca Roca. L’edifici, que consta de 2.400 m² distribuïts en tres plantes, configura una plataforma d’intercanvi de coneixement multidisciplinari entre interioristes, dissenyadors i arquitectes de tot el món, constituïda com una xarxa global per detectar, interpretar, desenvolupar i difondre noves tendències en el sector.
- Finalment, l’última opció que et proposem és l’Ecoparc de Sant Adrià del Besòs (Port Fòrum, T4 i T6). La Planta Integral de Valorització de Residus (PIVR) és una instal·lació de tractament integral dels residus municipals de l’AMB. La visita t’apropa al model metropolità de gestió dels residus municipals i et convida a reflexionar sobre el paper que tenim en la protecció del medi ambient. Pots conèixer el tractament mecànic i biològic que es fa de la resta per recuperar materials i, a partir del tractament als digestors, també produir gas ric en metà.